Читать «Кид» онлайн - страница 51

Джоан Джонсън

— Това е Кид! Някой да направи нещо! — изкрещя Грайър.

— Аз помислих, че ти каза, че не е той! — извика един глас в отговор.

— Ти трябва да платиш за това, което извърши — каза непознатият на Грайър. — Искам да помислиш за куршума, който ще те убие. Първо ще избия с един куршум пистолета от ръката ти. След това ще пусна по един куршум в коленете ти, точно както ти направи с Буут. Но аз няма да те убия. Ще те оставя да живееш осакатен.

— Лайно. Лайно — измърмори Грайър.

— Ако това е Детето, не го убивай! — извика кой. — Детето е единствената следа, която има за онова злато! Той трябва да знае къде го е закопал чичо му!

Джейк чу тропота на стъпки, докато членовете на бандата се приближаваха към тях. Той не разбираше, защо Бандата Калуун искаше да убие Кид. Но едно нещо беше сигурно. Бандата мислеше, че Кид знае къде можеше да се намери златото на Сам. Което означаваше, че Джейк също искаше Кид жив.

Той можа да види как големият мъж се колебае дали да насочи оръжието си към своя пленник на земята, или към Кид. Сякаш знаеше, че в момента, в който помръднеше, Кид ще стреля.

Очите на Грайър бяха върху Кид, но револверът му сочеше към Джейк. Джейк прецени, имаше равен шанс да улучи Грайър, преди той да може да се прицели и да стреля в него. Трябваше да направи нещо, за да се освободи, преди останалите от бандата да пристигнат на мястото.

— Грайър! — извика Джейк.

Номерът на Джейк мина. Грайър направи грешката да обърне главата си назад, преди да дръпне спусъка. Времето, което му отне да намери целта си, се оказа достатъчно за Джейк, за да се прицели в големия мъж.

Куршумът на Джейк удари Грайър право в гърдите. Бандитът обърна глава и погледна отново към Кид.

— Стана по-добре така, Кид — каза той.

Джейк чу Кид да казва: „Кучи син“. Но когато се повдигна на лакти, не можа да види нищо в тъмнината. Къде беше отишъл Кид?

Въпреки виковете на един мъж, увещаващ другите членове на бандата да довършат Джейк, бандитите яхнаха конете си и избягаха. Джейк ги гледаше как препускат, сякаш адските орди ги преследваха. Той се обърна, за да потърси мъжът, който спаси живота му.

Само че Кид беше изчезнал.

Джейк бе объркан. Беше ли наистина непознатият, който го изведе на безопасно разстояние, онзи Кид, когото той търсеше? Защо Кид Калуун знаеше къде се намира златото, а другите членове на бандата не? И какво искаше да каже Кид, когато каза, че Грайър трябвало да плати за това, което е сторил на Буут? Какво точно се бе случило с Буут Калуун?

Джейк подсвирна на коня си, който се появи тичайки. Той използва едното стреме, за да се вдигне горе и сграбчи рога на седлото, за да го яхне. Намирането на Кид трябваше да почака, докато кракът му заздравееше. Джейк насочи коня на север и препусна към Санта Фе.

Не мина много време и същото чувство на безпокойство го обзе. Следяха го, което не беше трудно, като се имаше предвид следата кръв, която той оставяше по каменистата земя. Но той не чу нито звук, нито пък забеляза зад себе си да помръдва и стръкче трева. Който и да се намираше по следата му, беше дяволски невидим.