Читать «Денят на обречения крал» онлайн - страница 8

Брайън Олдис

Йован се изправи:

— Господарю, дори и тук аз се безпокоя за вашата безопасност, понеже не знаем дали точно в този миг ненаситните османлии не яздят през клисурата. Аз съм воин. Ще остана на стража отвън, за да ви предупредя, ако се появят; това място е непристъпно, оттук можем да се бием срещу цяла войска.

— И да пазиш добре — каза кралят и необясним подтик го накара да му подаде ръка.

Светият човек, когото искаше да види, беше в съседното помещение — почти гола стая. Със сбръчканото си лице той приличаше по-скоро на реликва от древността отколкото на старец, ала най-забележителното у него бе лявото му око: за разлика от дясното, което беше кафяво, то цялото беше бяло, безизразно бяло. Кралят си помисли, че този свещеник на име Милош сигурно вижда по-добре с бялото си око.

След като приключиха с размяната на поздрави, кралят рече:

— Дошъл съм тук, за да ти задам само един въпрос и искам да чуя само един отговор.

— Кралю Вукасане, понякога един въпрос може да има повече от един отговор. Въпросът и отговорът не са просто пълни противоположности, както бялото и черното.

— Недей да ме измъчваш, останал съм съвсем без сили, а независимостта на кралството ми е в опасност.

— Знаете, че ще сторя каквото мога.

— Вярвам, че ти си един от най-мъдрите люде в кралството ми и затова съм дошъл сега тук. Ето въпроса ми. Само преди няколко години по време на царуването на баща ми и на дядо ми, които ние помним и тачим, нашето кралство процъфтяваше, а с него и животът на хората ни. С всеки изминал ден животът и знанието, изкуството и религията укрепваха. Сега всичките ни надежди и стремления са обречени на провал, а накачулените с червени фесове османлии са заръфали земята ни като псета. Затова те питам какво бъдеще ни чака и как можем да го обърнем към по-добро?

— Кралю, чини ми се, че това са два въпроса, и то два големи въпроса, но аз ще ви отговоря направо — Милош разтвори дланта му и се вгледа в нея с бялото си око. — Господарю, пътеките на бъдещето са неизброими, както и пътеките в кралството ви. Ала тъй както, ако тръгнете по една пътека и я следвате до края, тя ще ви изведе на запад, а тръгнете ли по друга и вървите до края, тя ще ви изведе на изток, така има и пътеки в бъдещето, които представляват двете крайни възможности на онова, което би могло да се случи — най-доброто, и най-лошото, тъй да се каже. Ако желаете, мога да ви разкрия най-доброто и най-лошото бъдеще.

— Кажи ми каквото можеш.

Свещеникът Милош се изправи и се загледа през тясното прозорче, от което се виждаше единствено мрачната скала. Застанал с гръб към краля, той заговори:

— Първо ще ви разкажа онова, което съзирам в доброто бъдеще. Виждам ви след една година време. Предвождате многочислена войска към обсаден град в подножието на самотен планински връх, градът може да е Прилеп. Нанасяте такъв удар на богохулника неприятел, че вътрешностите на войниците му се разпиляват из цялата плодородна равнина и той никога вече не ще стъпи на нашата сръбска земя. След тази велика победа мнозина от принцовете застават на ваша страна и полагат клетва за вярност пред вас. Продажните византийци ви предлагат царската корона. Вия я приемате и заставате начело на империята, с което се сбъдват надеждите на вашия баща.