Читать «Без гравитация» онлайн - страница 137

Лоис Макмастър Бюджолд

— Здрава е, Лео. Ще държи.

— Добре. Почистете и внесете огледалото.

Четириръките се движеха бързо. Само за минути аксиалното огледало бе наместено в подплатените клеми, регулацията бе проверена.

— Добре, а сега да оставим Ти да направи пушечната проба.

— Пушечна проба? — чу се гласът на Ти по комуникатора. — Какво е това? Мислех, че искаш десетпроцентно увеличение на скоростта.

— Това е древен и почитан термин за последната стъпка на всеки технологичен проект — обясни Лео. — Включи го и виж дали пуши.

— Трябваше да предположа — задави се Ти. — Колко научно!

— Последната проба винаги е използването. Но ускорявай бавно, чу ли ме? Направи го внимателно. Имаме си работа с фина дама.

— Казвал си го около осем или десет пъти, Лео. Това по спецификация ли е или не?

— По спецификация. Поне на повърхността. Но вътрешната структура на титана… ами, не е толкова контролирана, както би била при нормално изработване.

По спецификация ли е или не? Няма да отведа хиляда души на смърт, дявол да го вземе! Особено, ако и аз съм в това число.

— Всичко е наред — каза Лео през зъби. — Но само… не хуквай веднага с всички сили, а? Заради кръвното ми налягане поне, ако не заради нещо друго.

Ти измърмори нещо. Можеше да е „Върви по дяволите с твоето кръвно“, но Лео не беше сигурен и не го помоли да повтори.

Лео и отрядът му от четириръки събраха оборудването си и се оттеглиха на безопасно разстояние от рамото на Неклиновата пръчка. Останаха на стотина метра от Дома. Светлината на слънцето на Родео тук беше бледа и остра — на час от точката на скачане в тесния проход. По-ярка от звезда, но по-бледа от ядрена пещ, която бе топлила Селището в орбитата на Родео.

Лео улови мига да погледне закърпения колониален кораб от този изключителен външен ъгъл. Над сто модула най-накрая бяха свързани по оста на кораба. Всички, малко или повече, изпълняваха предишните си функции. Дявол да го вземе, ако проектът не изглеждаше замислен по някакъв лунатично-функционален начин. Напомняше му за вълнуващата недодяланост на ранните космически проби от двадесети и двадесет и първи век.

Като по чудо целостта се бе запазила през двудневното непрекъснато увеличение и намаляване на скоростта. Разбира се стана ясно, че някои неща тук и там вътре не бяха догледани. Младите четириръки пълзяха смело и чистеха. Хранене успяваше да нахрани всекиго с по нещо, въпреки че за меню не можеше да се говори. Благодарение на усилията на младия ръководител от Поддръжка на Въздушните Системи, който продължаваше да работи заедно с отряда си, те вече не трябваше да намаляват периодично ускорението, за да работи водопроводната инсталация. За кратко Лео си мислеше, че дребните проблеми ще ги отведат на смърт.

— Виждаш ли някакъв пушек? — чу в ухото си гласа на Ти.

— Не.

— Така значи. Вие по-добре се приберете вътре. След като съберете всичко, Лео, би било добре да дойдеш в Навигация и Комуникации.