Читать «Без гравитация» онлайн - страница 121

Лоис Макмастър Бюджолд

— Когато бяхме малки, учехме няколко песни — засрами се Силвър. — Тогава имаше флейтови свирки. Но не за дълго.

— Флейтови свирки?

— Малки пластмасови неща, които надувахме. Те бяха истински. Една от майките от Детското ги беше донесла, когато бях… бях на осем. Но някак те започнаха да се увеличават и да вдигат много шум. Хората започнаха да се оплакват от… хм, свиренето. И тя трябваше да ги прибере обратно.

— Разбирам. Уорън никога не е споменават за флейтовите свирки… — сбърчи вежди Минченко. — А… какви песни пеехте?

— О… — Силвър си пое въздух и запя: — Рой Джо Бектър, Рой Джо Бектър, четириръко от шарения спектър. Червено, оранжево, жълто, зелено и синьо, тъмно синьо, лилаво, всичките са за теб… — Тя млъкна и се изчерви. Гласът й звучеше несигурен и слаб в сравнение с тази изумителна цигулка.

— Да — неочаквано госпожа Минченко се задави. Но очите й светеха така, че Силвър не вярваше да я е обидила. — О, Уорън — въздъхна тя, — нещата, за които трябва да отговаряш…

— Мога ли… — започна Силвър и спря. Разбира се, че няма да й позволят да докосне тази пищна антика. Ами ако за миг забравеше да я държи както трябва и гравитацията я измъкнеше от ръцете й?

— Да посвириш? — довърши мисълта й госпожа Минченко. — Защо не? И без това имаме малко време за убиване тук.

— Страхувам се…

— Шт. О, аз я пазех. Години наред не бях свирила на нея. Стоеше заключена в трезор при контролирана температура… мъртва. По-късно започнах да се чудя за какво я пазя. Тук и сега. Вдигни брадичка, така. Прихвани, така — госпожа Минченко намести пръстите на Силвър около грифа на цигулката. — Какви красиви дълги пръсти имаш, скъпа. И, ъ… колко много. Чудя се…

— Какво? — настоя за продължение Силвър.

— Хм! Ами, просто си представих четириръко в безтегловност с дванадесет струнна китара. Ако не беше притисната на стола, както си сега, ти можеше да повдигнеш долната си ръка нагоре…

Може би беше игра на светлината от слънцето на Родео, което потъваше на запад към назъбения хоризонт и изпращаше червените си лъчи през прозорците на кабината, но очите на госпожа Минченко заблестяха:

— Сега извий пръстите си, така…

Огън.

Първият проблем беше да намерят достатъчно парчета чист титан около Селището, да ги добавят към счупеното аксиално огледало, за да могат да си позволят неизбежните загуби по време на преработката. Четиридесет процента допълнителен материал щеше да бъде достатъчен на Лео да се чувства по-спокойно.

Трябваше да има цистерни от титан за мръсните течности — една, да кажем, сто литрова цистерна щеше да им свърши работа. В първия отчаян час на претърсването Лео започна да се отчайва, че планът му ще претърпи крах точно на Стъпка Първа. Но след това откри титан точно в Хранене. Хладилник, пълен с титанови кутии, всяка от които тежеше около половин кило. Различните съдържания бяха трескаво изпразнени във всякакви други заместители.

Вторият проблем беше да открият място за работа. Прамод бе посочил един от изоставените модули на Селището, цилиндър с четири метра диаметър. Два часа пробиваха отстрани дупки за вход. Напълниха единия му край с всичките парчета метални проводници, които успяха да открият. После покриха масата с още материал от изоставена обвивка на модул на Селището, толкова огледално изгладена, колкото можеха да постигнат в плитката вдлъбната форма на внимателно изчисления свод, който обхождаше диаметъра на модула.