Читать «Позичений час» онлайн - страница 6

Володимир Миколайович Владко

За хвилину Льоня підійшов до навісу. Так і є, ось великий бак з водою І кухоль. Льоня налив води, підніс кухоль до рота — і раптом спинився. Прямо проти нього, поруч з баком, висіла стіннівка. А на ній великими літерами було написано: “Ганьба таким хуліганам, як Льоня Куценко і…”

Далі він не встиг прочитати. Чиясь рука опустилася на його плече, низький насмішкуватий голос промовив:

— Ти тут, Куценко? Іди, тебе викликає голова ради. Негайно йди, я вже давно шукаю тебе.

Якийсь незнайомий хлопець глузливо поглядав на нього. Він ще підморгнув Льоні і додав:

— Ну, певна річ, якщо ти ще не начитався досхочу стінгазети, то я можу почекати. Адже приховувати не буду, це я писав. Е, шкода, що часу було обмаль! Я б не так прочистив тебе!..

Дивно, але Льоня не знайшовся, що відповісти. Він покірно повернувся І пішов туди, куди вказувала рука цього хлопця, — до великого будинку, над яким майорів червоний прапор.

Коли б хоч дізнатися, в чому саме він винний! Ну про ідо він говоритиме? Чому всі проти нього?..

Шлях до будинку лежав берегом. Льоня йшов, тоскно дивлячись собі під ноги. От історія… і що йому казати?..

— Льоню! Льоню! — почув він здаля знайомий голос. — Зажди!

Він підвів голову. Ой, як добре! До нього, ледве переводячи подих, бігла Тамара. Ноги її вгрузали в пісок, мабуть, їй було дуже важко бігти, Але обличчя її було веселе, радісне.

— Тебе вже викликали, чи не так? — спитала дівчинка. — Ходімо разом! Я вирішила не їхати човном, а піти разом з тобою. Я допоможу тобі! Так! Ходімо! Тамара схопила Льоню за руку і потягла за собою.

— Я певна, що все буде гаразд, — збуджено говорила дівчинка. — Кажуть, він уже в усьому признався. І що підбурював і загрожував. Я так і думала, що все це наробив він. А ти мовчав! Ех ти! Треба давно вже було кинути водитися з ним. Правда?

Льоня кивнув головою: йому лишалося тільки погоджуватися.

— Як добре, що все зараз з’ясується! — вела далі тим часом Тамара. — І ти виправишся, Льоню! Тільки ти пам’ятай, що я казала і кажу тобі: якщо ти не виправишся…

Раптом Льоня відчув, що він спиняється. Заждіть, заждіть, та коли ж він встиг ще й сісти?.. І що це перед очима? Немов книжка, і в ній — “сума кутів трикутника дорівнюється…”

— …якщо ти не виправишся, то можеш і не мріяти про поїздку в табір. Ціле літо сидітимеш за книжками, готуватимешся до наступного року. Це я вирішив остаточно!

Льоня підвів голову, не вірячи своїм вухам. Що це таке? Де Тамара, де пляж, табір на березі моря?…

Він сидів за своїм столом у кімнаті. Навпроти нього, на дивані — батько. І голос його звучав дуже загрозливо. “Не поїдеш до табору!” Виходить, що п’ятнадцять хвилин, які видала ощадкаса часу, вже закінчилися.