Читать «Позичений час» онлайн - страница 8

Володимир Миколайович Владко

Льоня підклав талончик під годинник. Голос батька одразу став ще голоснішим. Здавалося, що він звучить уже поруч з Льонею, а не в сусідній кімнаті. І раптом навколо Льоні все перетворилося на ясний день, стіни його кімнати наче розсунулися… та це вже й не кімната, а велика галявина, оточена еисокими деревами. Мабуть, це місце зборів усіх піонерів, що відпочивають у таборі. Так, на траві сидять хлопці й дівчата. Вони уважно прислухаються.

Високий, стрункий хлопець з дещо суворим обличчям, енергійно жестикулюючи, говорить:

— …так, повторюю, він винний менше, ніж тут казали. Ні, товариші, я не виправдовую його. Вчинок, дійсно, ганебний. Але я мушу сказати, що зроблений він під впливом поганого приятеля. І зараз я доведу це.

Про кого говорить високий хлопець? Всі присутні слухають його уважно, здається, чути було б, коли б пролетіла муха. Може і Тамара тут? Льоня тихенько подивився навколо. Хлопців було дуже багато, на головах у всіх білі панамки.

— Згадаємо, яким був Куценко у перші дні його перебування в таборі, — вів далі високий хлопець. Льоня здригнувся: знову це про нього! І раптом він зрозумів усе, що діялося навколо.

Це засідала рада загону, про яку його попереджала Тамара. І тоді Льоня ще обіцяв дівчинці, що він щиро розповість на раді про свій вчинок, за який вона дорікала йому. Але ж він і досі не знає, в чому ного провина. І куди поділася Тамара? Минулого разу вони йшли разом, Тамара тримала його за руку і щось говорила. Чому ж він тепер несподівано потрапив на раду, і сам один, без неї?

І знову Льоня зрозумів, у чому річ. Коли вкладаєш гроші в звичайну ощадкасу, то ніхто ж не записує, в якому порядку ти вклав їх, і не видає тобі їх назад в тому ж порядку. Тобі дають просто якийсь з карбованців, перший-ліпший, і все. Так воно, мабуть, є й тут. Він виписав собі зараз п’ятнадцять хвилин — йому їх і видали. Але ці п’ятнадцять хвилин не були прямим продовженням попередніх. Це був просто відрізок часу, його майбутнього часу, тих п’яти годин, що їх він вклав у касу… і вони припали зараз не на продовження його розмови з Тамарою, а на щось зовсім інше: на засідання ради загону. А високий хлопець усе ще говорив.

— Коли Куценко приїхав до табору, він усім нам дуже сподобався. Разом з іншими готував виступ у живій газеті на космічні теми. Непогано грав у волейбол у нашій команді “Восток-2”.

“А я й не знав про це”, — майнуло в Льониній голові.

— Але потім він під впливом свого приятеля, якого тепер тут уже немає, зробив негідний вчинок. Я пропоную не виключати Куценка з табору, як вимагають деякі, а оголосити йому догану!

Високий хлопець сів. Навколо загомоніли. Льоня скоса поглянув на хлопців І дівчат. Дехто позирав на нього вороже, особливо дівчата. Дехто, навпаки, дивився з жалем. Тільки тепер Льоня помітив, що він сидить на траві якось окремо, сам. “Наче підсудний!” — подумав хлопчина. І йому стало зовсім погано. “Хоч би все це швидше закінчилося!”

Тим часом до столу підійшов інший хлопець. Він зняв білу панамку і заговорив — спокійно, але дуже виразно. І всі одразу притихли, прислухалися.