Читать «Позичений час» онлайн - страница 41

Володимир Миколайович Владко

— Віктор взагалі поганий хлопець. І давно вже треба було його…

Задзеленчав дзвоник. Та невже ж це кінець великої перерви? Так, у клас почали заходити хлопці й дівчата. Льоня повернувся, щоб іти до своєї парти. Але Тамара спинила його.

— Ось ти загубив… це ж твоє? — спитала вона.

І подала йому маленьку зелену книжечку з написом “Ощадкаса часу”. Льоня зашарівся. Він незграбно взяв книжечку і тільки тоді побачив, що вона розірвана надвоє. Мабуть, то він сам розірвав її, коли бився з Віктором. Та навіщо вона йому тепер, коли все стало ясно, коли все на своєму місці?..

Хутким помахом руки він кинув її слідом за пачкою нюхального тютюну у відчинене вікно. Тамара здивовано стежила за ним. Вона спитала:

— Навіщо ти викинув? Адже це, мабуть, якась гра? “Ощадкаса часу” — що це таке?

Ну як пояснити їй? Льоня весело усміхнувся і відповів:

— Згодом усе розкажу, Тамаро! Все-все розкажу!

Очі дівчини широко розкрилися:

— Звідки тн знаєш, як мене звуть! Адже ми сьогодні вперше зустрілися…

Льоня не встиг відповісти їй. До класу зайшов Іван Петрович. Він ніс з собою купку листочків паперу для контрольної роботи з геометрії, яку Віктор таки не встиг зірвати.

Життя класу входило у звичайне русло.

* * *

Коли ви прочитали цю повість, друзі мої, напевно, в декого з вас виникло запитання:

— Що то, зрештою, за ощадна каса часу? І як це вона дала Льоні Куценкові змогу зазирнути в його майбутнє? Та й чи можливо це взагалі?

Скажемо прямо: такої ощадкаси часу не існує і не може існувати. Це тільки вигадка автора, що хотів показати своїм читачам, як щільно пов’язане сучасне і майбутнє кожного з них.

Роблячи щось, ми частенько не задумуємося над тим, які наслідки може дати наш вчинок. А от Льоня Куценко наочно побачив ці наслідки, на власному досвіді переконався, що він, як і кожна людина, є господарем своєї долі. Хай то був тільки шматочок його долі, тільки невеличка частинка її, то все одно!

Старе прислів’я говорить: “Що посієш, те й пожнеш!”

Але часто людина не думає про те, чи добро вона сіє, чи зло. А потім дивується, чому сталися погані наслідки. Звісно, було б дуже добре, коли б ми могли користатися послугами ощадкаси часу. Тоді, бачачи майбутнє, ніхто, певна річ, не зробив би жодного поганого вчинку.

На жаль, такої ощадкаси часу не існує.

Втім, можна чудово жити і без неї. Слід тільки краще обмірковувати те, що ти робиш. І пам’ятати, що добрі вчинки завжди дадуть також і добрі наслідки в майбутньому.

Оце й все, що хотів сказати автор.