Читать «Як ї чому» онлайн - страница 53

Автор неизвестен

Тому я намагаюсь не забувати Тегумая Бопсулая і Теффімай Металлумай і Тешумай Тевіндроу, їхню дорогу маму і ті прадавні часи. І це було так, саме отак, давним-давно, на берегах великої річки Вагай.

З усього плем’я Тегумая, Що мудрі знаки нам дало, Нікого зараз вже немає, Нічого ніби й не було. І лиш зозуля голосиста Кує в гаю, як і тоді, Та сяє сонце променисте, Як сяяло воно й тоді. А вийду в поле рано-вранці — І все минуле бачу знов: Ось Теффі випливає в танці, Заводить пісню знов і знов. У неї брівки золотисті, Волосся — промені вгорі, А очки — діаманти чисті, Як небо голубе вгорі. На ній з оленячої шкури Спідничка й черевички теж. Ось Теффі палить димокури, Щоб татко йшов до неї теж. В дрімучому, густому лісі Полює таточко її. — Гей, Теффі! Де ти? Озовися!— Гукає таточко її. Він бачить дим, і там шукає Розумну дівчинку свою, Мерщій обняти поспішає Кохану донечку свою.

Примечания

1

Старовинна назва Англії.

2

Сорок вест і п’ятдесят норд — тобто сорок градусів західної довготи і п’ятдесят градусів північної широти, про які мовиться у казці. Не забудьте розшукати це місце на географічній карті!

3

Фауна — сукупність усіх видів тварин, які водяться в даній місцевості.

4

Флора — сукупність усіх видів рослин, що ростуть у даній місцевості.

5

Парси — нащадки стародавніх персів.