Читать «Що таке Веб 2.0» онлайн - страница 16

Тім О'Рейлі

Багаті інтерфейси призначені для користувача

Ще з часів браузера Viola (1992) у всіх на вустах слово «аплети» та інші способи доставки активного контента через браузер. Поява в 1995 році Java теж супроводилося згадкою аплетів. Javascript — а потім і DHTML — були представлені публіці як прості шляхи для виконання додатків на боці клієнта і збагачення призначених для користувача інтерфейсів. Декілька років опісля Macromedia використовувала термін Rich Internet Applications (втім, ним не гребувала і Laszlo Systems — розробник флеш-рішень у відкритих вихідниках), щоб підкреслити можливості Flash не тільки в області доставки мультимедіа-контента, але і як основи для побудови GUI-інтерфейсів.

Сам AJAX не є технологією. Це декілька цілком самостійних технологій, що працюють разом. AJAX включає в себе:

• обробку стандартів XHTML і CSS;

• динамічне відображення та інтерактивне використання DOM (Document Object Model);

• взаємний обмін і управління даними за допомогою XML і XSLT;

• асинхронне витягання даних за допомогою Xmlhttprequest;

• і JavaScript, що об'єднує все це разом.

AJAX також є ключовим компонентом таких застосувань, як , додатків від , і (Google). Ми вступаємо в безпрецедентний період нововведень в призначених для користувача інтерфейсах, раз вже розробники, нарешті, навчилися створювати веб-додатки, які нічим не поступаються в цьому аспекті ПК-додаткам.

Цікаво, що багато з нових можливостей, насправді, немають ніякої новизни. Ще в кінці 90-х р. і Microsoft, і Netscape розуміли, що це є досяжним, але їх битва привела до несумісності стандартів. І лише після того, як Microsoft виграла «браузерні війни» і у нас де-факто залишився один-єдиний стандарт браузера, створення таких застосувань стало реальним. Firefox, звичайно, відродив конкуренцію на ринку браузерів, але поки що ми не бачимо руйнівної війни стандартів, яка затримала наш розвиток в кінці XX століття.

У найближчі декілька років з'явиться безліч нових веб-додатків — як абсолютно нових, так і переробок старих ПК-додатків під веб-сервер. Будь-яка зміна платформи створює нові можливості для захоплення лідируючого положення на ринку навіть якщо цей ринок здавався повністю стабільним.

Gmail вже продемонстрував декілька цікавих нововведень в області електронної пошти, комбінуючи сильні сторони веба (доступність з будь-якої точки нетривіальні можливості роботи з даними, можливість пошуку) з призначеними для користувача інтерфейсами, порівнянними по зручності з ПК-додатками. Між тим, поштові клієнти на платформі ПК удосконаляться в іншому напрямі, додаючи до свого інтерфейса, наприклад, можливості інстант-месенджера і датчика онлайнової присутності. Як далеко зайдуть інтегровані клієнти, об'єднуючи найкраще, що є в e-mail, IM і мобільній телефонії (використовуючи VоIP, щоб додати голосові можливості)? Гонка почалася.