Читать «Що таке Веб 2.0» онлайн - страница 17

Тім О'Рейлі

Легко побачити, як Веб-2.0 змінює звичні «адресні книги». Адресна книга для Веба 2.0 використовує локальну базу контактів на ПК або телефонів для запам'ятовування тих контактів, які ви спеціально відзначили для збереження. Між тим Gmail-подібний веб-агент пам'ятає всі повідомлення, отримані або відіслані всі адреси, всі телефони і на основі евристики соціальних мереж намагається вирішити, які саме альтернативи вам запропонувати, коли в локальній базі потрібного контакту немає. За відсутності потрібної відповіді система може задіювати соціальну мережу більшого масштабу.

Але революція Веб-2.0 не обмежується ПК-додатками. Salesforce.com демонструє, як використовувати веб-сервер для розповсюдження ПЗ в якості корпоративного сервісу (CRM).

Завдяки новим гравцям потенціал Веба 2.0 буде розкритий повністю. Але успіху доб'ються ті компанії, які не тільки навчаться створювати нові інтерфейси, але і (завдяки архітектурі взаємодії) отримають в своє розпорядження спільно підготовлені дані.

Що повинні уміти компанії у Вебі 2.0?

Ми відзначили деякі принципові особливості Веба 2.0, але кожен наведений приклад ілюстрував лише одні положення, тоді як інші при цьому упускалися. Давайте спробуємо підсумовувати найважливіші моменти для компаній Веб-2.0:

• недорогі масштабовані сервіси, а не коробкове ПЗ;

• контроль над унікальними, складними для відтворення джерелами даних, які можуть бути збагачені за рахунок користувачів;

• відношення до користувачів як до співрозробників;

• залучення колективного розуму;

• охоплення «довгого хвоста» за рахунок самообслуговування користувачів;

• софт повинен працювати поверх пристроїв;

• спрощення моделі розробки інтерфейсів, що призначені для користувача, та спрощення бізнес-моделі.

І коли ви наступного разу почуєте про Веб 2.0 — звіртеся з цим списком. Чим більше пунктів виконано, тим більше компанія відповідає концепції Веба 2.0. Втім, не варто забувати, що дійсна майстерність в одній з областей може стати вигіднішою, ніж невеликі уміння в кожній із семи.

Підходи до проектування Веба 2.0

В книзі «» Христофор Олександр (Christopher Alexander) описує формат для стислого опису рішень архітектурних проблем. Він пише: «Кожний зразок описує проблему, яка повторюється знову і знову в нашому оточені, а пізніше пропонує суть рішення цієї проблеми, таким чином, що ви можете використовувати це рішення мільйон разів або без повторного його виконання.»

Довгий хвіст. Маленькі сайти створюють більшу частину контента інтернета; вузькі ніші створюють велику частину інтернет можливих додатків.