Читать «Черният отряд» онлайн - страница 111

Глен Чарльз Кук

— Че кой не е? Но ти си хроникьор, Знахар. Винаги ни натриваш носовете с традицията. Още когато приехме този договор знаеше, че има само един начин да напуснем. С краката напред. Хайде, пъхни някой залък в мръсната си уста и да вървим. Аз имам по-важна работа, отколкото да си играя на медицинска сестра!

— Весели сме тази заран, така ли?

— Преливам от оптимизъм!

Той се помота наоколо, докато се приведа в подобие на приличен вид.

Лагерът се съживяваше. Бойците ни закусваха, измиваха пустинята от телата си, мрънкаха, цупеха се и се караха. Някои дори разговаряха помежду си. Възстановяването започваше.

Сержантите и офицерите бяха излезли да проучат околността и да потърсят най-добрите защитни точки на склона. Значи тук Покорените смятаха да дадат отпор.

Идеален избор на бойно поле. Беше част от прохода, дал на Стълбата името й, близо четиристотин метрова височина, обърната към лабиринт от каньони. Старият път лъкатушеше между планинските дефилета и непрекъснато сменяше посоката, тъй че от разстояние приличаше на гигантско зигзагообразно стълбище.

С Едноокия събрахме около дузина души и преместихме ранените в тиха горичка достатъчно далеч от предполагаемия терен за битката. Прекарахме близо час в настаняването им и приготовления за предстоящата работа.

— Това пък какво е? — внезапно попита Едноокия.

Вслушах се. Глъчката на подготовката бе замлъкнала.

— Нещо се мъти — отбелязах.

— Гениален си! — парира той. — Вероятно са хората от Чар.

— Да видим… — излязох от горичката и поех надолу, към щаба на Капитана.

Забелязах: новодошлите веднага щом се показах между дърветата. На око преброих, че са около хиляда. Половината бяха войници в бляскави униформи от личната гвардия на Господарката. Другите явно бяха от обоза. Върволицата каруци и домашни животни, които пътуваха с тях, ми се стори много по-вълнуваща от подкреплението.

— Тази вечер ще празнуваме — подвикнах на Едноокия, който ме следваше.

Той огледа като ценител каруците и се усмихна. Искрените му радостни усмивки са малко по-чести от зелен хайвер с подправки. Определено заслужават записването в тези Анали.

Покорения, когото наричаха Обесения, бе дошъл заедно с ротите на Гвардията. Беше невероятно висок и слаб. Главата му беше килната настрана. Вратът му бе подут и посинял от стягането на примката. Лицето му бе застинало в типичното зловещо изражение на човек, който се задушава с чужда помощ. Предполагам, че говори много трудно.

Това беше петият Покорен, когото виждах на живо, като броим Ловеца на души, Хромия, Видоменителя и Шепота. Разминах се с Нощната сянка в Мъжеград, а още не бях срещал Приносителя на бури, въпреки че пътуваше с нас. Обесения беше различен. Останалите обикновено прикриваха с нещо главата и лицето си. С изключение на Шепота бяха прекарали хилядолетия в земята. Гробът не ги бе пощадил.

Ловеца на души и Видоменителя тръгнаха да посрещнат Обесения. Капитана стоеше наблизо, с гръб към тях и слушаше рапорта на командира на гвардейците на Господарката. Приближих се тихомълком с надеждата да подслушвам.