Читать «Черните птици» онлайн - страница 46

Том Райт

* * *

И изведнъж се събудих, облян в студена пот, а сърцето ми блъскаше в гърдите, все едно току-що бях пробягал спринт на двеста метра. Късната прогноза за времето по телевизията почти беше свършила. Спрях телевизора, станах и свалих мократа от пот фланелка на път за банята, а сънят се стопи като Чешърския котарак и остави след себе си единствено своята усмивка, изпълнена с невъобразима жестокост.

8

Докато отивах на работа на следващия ден, спрях на две места по пътя: първо в един супермаркет, където купих парче осолено свинско и термометър за месо, а после в един магазин за строителни материали, където разгледах различните модели и в крайна сметка купих дърводелски чук модел „Калифорния“, половин дузина строителни пирони и дебела чамова греда с дължина два метра. Пристигнах с колата на мястото на убийството, хвърлих гредата на земята, разопаковах свинското, сложих го върху дървото и използвах чука, за да забия няколко от пироните през месото в дървото. За всеки пирон ми трябваха поне десетина силни удара с чука, а силните удари с чук по пирон в общия случай гарантират голям брой не съвсем точни и напълно неточни попадения. И точно това се случи сега. Шарките по ударната повърхност на чука обикновено захапваха метала и концентрираха силата на удара върху главата на пирона. Когато разгледах пироните по-отблизо, различих вдлъбнатини, които за неспециалист като мен изглеждаха идентични с онези по пироните, с които бяха приковани китките на Голд.

Приближих се до дървото, от което беше провесена тя, и вдигнах поглед към охлузеното място, където беше закрепена напречната греда. Застанах близо до дънера и протегнах ръка нагоре, за да пипна остърганата кора. Не ми беше трудно да стигна до там, но беше твърде високо, за да ми е удобно да закрепя напречната греда на това място. Внимателно разгледах дънера по-надолу и в крайна сметка открих две едва забележими хоризонтални вдлъбнатини в кората, където в нея със сила се беше притиснало нещо с твърди, вероятно метални ръбове, разположени под прав ъгъл един спрямо друг.