Читать «Черните птици» онлайн - страница 34

Том Райт

— Доктор Труп — казах аз.

— Какво означава това?

— Така наричахме един познат инспектор от отдел „Убийства“. Преди това беше преподавал биология. Теорията му беше, че колкото по-гореща е кръвта, толкова по-бързо и просто е убийството. Той го наричаше „индекс на страстта“. Не казвам, че тези извършители са действали точно хладнокръвно, но убийството със сигурност е изисквало обмисляне, планиране и търпение.

— Този доктор явно е интелигентен тип — отбеляза тя. — Във всеки случай твоите извършители не са си дали целия този труд напразно. Трябва да има някаква причина. Имаше ли някакви съобщения около тялото или върху него?

— Нито бележка, нито анонимно обаждане по телефона, нито йероглифи, издълбани по тялото — отговорих аз, докато гледах как се ближе Пес. — Уейн намери една римска монета, но няма как да разберем защо се е озовала там и дали изобщо има нещо общо с убийството.

— Римска монета?!

Пес изведнъж се изправи. Погледна първо към задната врата, а после към входа на гаража, козината по гърба му настръхна, а очите му се разшириха. Не чувах нищо освен себе си, но веднага се заразих от настроението му, сякаш беше някакъв вирус със светкавично действие.

— Почакай малко, Ел Ей — казах аз. — Веднага се връщам.

Грабнах служебния си глок и едно фенерче, проверих дали в цевта на пистолета има патрон и се промъкнах навън през главния вход. Докато чаках очите ми да свикнат с тъмнината, внимателно се ослушах. По това време на годината не очаквах да чуя щурци или цикади, но дори като се има това предвид, ми се стори неестествено тихо. Поех бавно покрай къщата, като се придържах към сенките. Не видях нищо отпред, нито на алеята, нито зад къщата. Отново застинах неподвижно, за да се ослушам, но чух единствено заплашителното ръмжене на някакъв „Харли-Дейвидсън“ в далечината, а отвъд него — слабото жужене на движението по междущатската магистрала, което достигаше до тук само когато нощта беше тиха.

Светнах фенерчето и обиколих къщата още веднъж, като този път не се прикривах.

Нищо.

Върнах се вътре и вдигнах слушалката.

— Тук съм.

— Какво стана?

— Котаракът се стресна от нещо — отговорих аз.

— Не познавам друг човек, който да държи котка пазач. От какво се стресна?

— Не знам — казах аз. — Може би някой негов колега се е отбил насам. Понякога минават койоти, но обикновено чак към три-четири сутринта.

Ел Ей помълча малко и каза:

— Това не ми харесва, Бис.

— Ами какво да се прави — въздъхнах аз. — Докъде бяхме стигнали?

— До монетата.

— Точно така, мистериозната монета. Уейн казва, че не е била под земята.

— Значи скоро са я изпуснали там — заключи Ел Ей. — Което означава, че не можеш да изключиш възможността да са я изпуснали твоите извършители. А ако са били те…