Читать «Уроци по граматика» онлайн - страница 3

Теодора Тодорова

След разговора със Смартли, Бил и Чарли прекараха няколко ужасяващи дни. Въпроса беше в това, че се налагаше да докладват на началството, че Смартли не е годен да предприеме полета, който бяха насрочили за след пет дни. Не е годен, защото разсъждава самостоятелно! Ха, иди го кажи на шефа си, след като само седмица преди това си разбил конкуренцията с новината за новия биокомпютърен мозък, за новия „астронавт“, получил си повишение, тройна заплата и най-сетне табелка с името ти на вратата на нов и голям кабинет!. А, посмей, де! Само при мисълта не само косата им настръхваше от ужас!

Не на последно място се бяха изпокарали, защото Чарли смяташе, че е лоялно да се каже, а Бил беше на мнението да си мълчат. Твърдеше, че кой знае в кой задник на галактиката щяха да набутат Смартли и нямаше никаква гаранция, че той ще се върне някога на земята, защото тогава да си горят пръстите с изповеди пред шефа?!

Пиеха бира, пикаеха и постоянно се караха, а Смартли ги гледаше от клетката си…

Накрая някак неусетно, но не и без липса на логика… и егоизъм, решиха да го убият. Бе единственият компромисен вариант, с който щяха да спасят собствените си задници, а в същото време не рискуваха да пратят един мислещ и разсъждаващ Смартли в галактиката и после да берат плодовете на собствената си глупост!.

Бе началото на месеца и трябваше да се сложи отново субстанцията, която притъпяваше вълчите инстинкти на експеримента им. Смятаха да „дообработят“ течността така, че да се превърне в смъртоносна, но после при евентуланата аутопсия да не бъде открита.

За първи път целия този разговор го проведоха в една съседна стая, като през цялото време следяха Смартли през стъклото.

Имаха навика всяка вечер да го извеждат на разходка, за да се „облекчи“. Около лабораторията имаше огромен парк и смятаха точно там да свършат работата. Никой нямаше да ги види, всичко щеше да стане по тъмно и най-важното щеше да е далеч от видокамерите, които постоянно записваха всяко едно движение вътре в сградата…

Смартли четеше някаква книга и си „водеше“ бележки, когато се приближиха до него. Бил се опита да говори и да се държи естествено, въпреки, че спринцовката като нажежена го пареше в джоба му—

— Хайде, авер да отидем да изпразним мехурите! Стига си се тъпкал с култура!

— Само да довърша този ред.

— Какво е Смартли?! — Чарли се опитваше да види през решетките.