Читать «Уотсън е жена» онлайн - страница 3

Рекс Стаут

Съдете сами. Холмс и Уотсън скитат заедно по долината на Рона, после минават Лейк, превала Жеми и нататък, през Интерлакен, отиват в селцето Майриген. Близо до селцето, в момент, когато вървят по тясна пътечка край страховита пропаст, Уотсън получава фалшифицирано писмо, което го принуждава да се върне обратно в хотела. Като узнава, че писмото е фалшифицирано, той (тя) хуква обратно по същата пътека, където са се разделили. Но Холмс го няма. Холмс е изчезнал. Всичко, което е останало от него, е прощална записка с вежливо изразено съжаление. На ръба на скалата, притисната от табакера. Там се съобщава, че се е появил професор Мариарти, който ще го бутне в пропастта.

Такова обяснение е съвсем неправдоподобно.

Или да се обърнем към „Празната къща“. Минали са три години. Шерлок Холмс внезапно се появява в Лондон, толкова неочаквано, че Уотсън припада. Обяснението, което Холмс дава за отсъствието си, звучи направо фантастично.

Твърди, че се сдърпал с професор Мариарти на пътечката над пропастта и го бутнал в бездната. Но за да се спаси от неговия приятел професор Себастиан Моран, решава да инсценира собствената си гибел. Нека онзи да си мисли, че Холмс също е паднал в пропастта. За да не остави върху влажната пътека следи в обратната посока, изкачва отвесната скала над пътеката. Докато пълзи нагоре, се появява самият Себастиан Моран; качен на върха на скалата от другата й страна, той се опитва да замерва Холмс с камъни. С много усилия Холмс се спасява от градушката от камъни и избягва през планината. Три години се скита в Персия, Тибет и Франция, като си кореспондира само с един човек, с брат си, така че Себастиан го смята за мъртъв. Макар че, както се разбира по-нататък от разказа, Моран знае и не може да не знае, че се е спасил!

Всичко това, твърди Уотсън, му (й) го казва самият Холмс. Но това е глупост, пълна глупост, на която няма да повярва дори селски идиот. Невъзможно е да се предположи, че Холмс би решил да излъже с такова обяснение човек със здрав разум. Невъзможно е да се повярва, че би изнесъл подобно обяснение, оскърбително за всеки интелект. Аз смея да твърдя, че той не би могъл да го стори. Според Уотсън той му (й) е казал само: „Скъпа, аз съм готов да започнем отново“. Защото е бил учтив мъж. Естествено, Уотсън се е опитала да съчини вместо него някакво обяснение, затова се е получила такава нелепост.

И тъй, каква е тази особа, скрила се под псевдонима „доктор Уотсън“? Откъде се е взела? Как е изглеждала? Как се е казвала, преди да улови в мрежата си Шерлок Холмс?

Нека първо да си изясним нейната фамилия, използвайки методите, към които би прибегнал самият Холмс. Уотсън, която е написала тези безсмъртни разкази и повести, би могла да скрие своето истинско име някъде в самите произведения. Тъй като сега искаме да изясним не факти от биографията й и не особености на характера й, а нейното име, трябва да търсим отговора в заглавията.