Читать «Убий императора» онлайн

Николай Пенчев

Николай Пенчев

Убий императора

(книга 5 от "Старобългарски загадки")

На корицата – византийският император Михаил III подготвя войските си - миниатюра от хрониката на Йоан Скилица

Всички улици, сгради, реликви, религиозни предмети, културни и архитектурни паметници, както и свързаните с тях предания и легенди, описани в тази книга са истински, съществували са или още съществуват. 

Пролог

2 юли, 856 г.

Кавханът Дукум бавно яздеше по улиците на Константинопол. Ръцете му здраво стискаха кожените поводи, краката му бяха стъпили стабилно в стремената. Под него едрият му кафяв жребец пристъпяше бавно и спокойно, направляван от уверената десница на кавхана.

Денят отиваше на заник, но все още беше много горещо. Между високите каменни сгради с мраморни колони и красиви портици не се усещаше и най-малкият полъх. Дори морето, което беше толкова близо, не разхлаждаше вечерния въздух. Слънцето, цял ден препичало над града, вече залязваше, но нагретите камъни продължаваха да излъчват топлина като в пещ.

Макар да бе пристигнал преди няколко месеца в Константинопол, Дукум още не можеше да свикне с жегата, шума и тълпите по улиците. Както винаги по това време на деня, Меса преливаше от хора, миризми и звуци, като река, заплашваща всеки момент да излезе от коритото си.

Търговци с ярки дрехи подвикваха на голи до кръста чираци, които си проправяха път, понесли на главите си подноси с нарове, фурми, сушени смокини и шамфъстък. Предприемчиви ханджии с червени фесове и бели везани елеци показваха стоката пред кръчмите си, хвалейки се с най-прясната риба и най-охладеното вино. Продавачи на коприна и кожа, с ниски кръгли шапки, се бутаха в араби със златни обеци и шарени шалвари, понесли на рамената си тежки килими или шишове с набучени на тях печени скариди, кюфтета и агнешко. Важни патриции, облечени в роби от цветна коприна, се движеха плътно заобиколени от слугите, войниците и робите си. Гълтачи на огън, жонгльори, фокусници и разказвачи на приказки се опитваха да привлекат вниманието на тълпата, изпълнявайки номерата си направо на улицата. Свещеници с развети раса и бради бързаха за вечерната молитва. Правници, чиновници от имперските канцеларии, продавачи на индулгенции и състезатели от Хиподрума се разминаваха трудно с натоварените със стока скърцащи каруци, конници и моряци. По ъглите полуголи просяци подаваха паничките си за милостиня, показвайки язвите по телата си, а зад гърбовете им гадатели и пророци вещаеха края на света. Във въздуха се носеха викове, смях и ругатни, които се смесваха с миризмите на печена риба, подправки и пот и литваха към облаците, за да бъдат чути от Бог.

Дукум стисна още по-здраво юздите в потните си длани, обърна се на седлото и се огледа зад себе си. Далеч в блъсканицата зад гърба му се издигаше огромният купол на патриаршеската църквата "Света София" – Божията премъдрост – най-голямата църква в света, който блестеше под лъчите на залязващото слънце. Скоро камбаните ѝ щяха да ударят, обявявайки края на деня, а вратите на крепостта, опасала града, бавно да се затворят една след друга. Малко по малко търговците и продавачите по улиците щяха да бъдат заменени от проститутки и джебчии, а писарите и свещениците – от развратници, пияници и крадци.