Читать «Тричі мені являлася любов» онлайн - страница 92

Роман Горак

IV

Мрії про спокій, про тихе сімейне життя поволі розвіювались. Сім'ю Франків, окрім усього, почали переслідувати злигодні. В Ольги жевріє надія, що з біди можна вирватись, коли Франко захистить докторську дисертацію, чи, як тоді говорилось, “зробить докторат”, і отримає місце у Львівському університеті. Франко мало вірить у це, однак, береться за справу.

Франко пропонує професору Омеляну Огоновському тему своєї роботи - “Літературний рух русинів 1848 року”. Огоповський відхиляє її, бо хоче, щоб “то справді була література, а не політика”. Не підійшла і друга тема - “Політична поезія Шевченка 1840 - 1846 років”, і, нарешті, як каже Франко, справа стала “на зовсім невинній з політичного боку” темі про церковні пісні. Але з невинних церковних співів Франко “наробив такої політики”, що шановний професор відмовився з ним працювати.

Тоді Ольга запропонувала пошукати керівника за межами Галичини. 30 травня 1890 року Франко повідомляв Драгоманова, що йому “нараджено сідати до докторського екзамену не у Львові, а у Відні, під Ягичем, котрий з усякого погляду все-таки не Огоновський і не вважав мене своїм ворогом”.

Іван Франко сідає за реферат про полеміста Івана Вишенського. Щоб не заважати чоловікові, Ольга забирав дітей і їде в Нагуєвичі. Хворіють діти, незадоволений Гринь Гаврилик, але Ольга не скаже про це Франкові ні слова. Вона все сама полагодить, сама… 30 липня 1890 року Франко звітує перед нею: “Я сиджу майже безвихідно над своєю роботою, щоб скінчити її ще в августі, і хоч остався ще добрий шмат писання, то все-таки можу похвалитися, що го[ло]вні трудності вже переборені і стежка протоптана. Може бути, що в суботу привезу тобі дві перші глави до прочитання, благо вона досить загального змісту, і, може, заінтересують тебе…”

Згодом з'ясувалося, що згідно з новим міністерським розпорядженням до здачі докторських екзаменів допускаються лише ті особи, що мають закінчені вісім семестрів університету. У Франка закінчених сім семестрів. Ольга радить йому продовжити освіту. Прохання Франка, що5 його прийняли на восьмий семестр у Львівський університет, сенат відхилив. Франко звертається до Чернівецького університету, успішно закінчує курс навчання, про що одержує “свідоцтво і матрикуляції”. Чергова перешкода подолана успішно, дорога до Відня відкрита. Однак до Відня він поїде тільки восени 1892 року. Нема грошей…

Влітку 1892 року Ольга їде за грошима до Харкова. “Може, Вам інтересно буде знати, - пише Франко Кримському 21 травня 1892 року, - що моя жінка є тепер у Росії, а іменно в Харкові, де вона, певно, пробуде ще з тиждень. Вона повезла для Вас пару екземплярів Вашого оповідання, врятованого від конфіскати…” Так, Ольга перевозить через російські митниці не тільки врятовані від конфіскувапня галицькі видання, вона перевозить і нелегальну літературу…