Читать «Така го правят в Чикаго» онлайн - страница 78

Майкл Херви

— Тънка работа, за която се изисква силна воля — добави той. — Не бива да ги допускаш в главата си. Защото влязат ли там, измъкване няма.

— Не очаквам да сънувам кошмари — рекох.

— Малцина очакват. Познавам един полицай от отдел „Убийства“, който прекарвал два часа в компанията на Тед Бънди във Флорида. После се прибирал у дома, всичко изглеждало наред. Две седмици по-късно се събудил посред нощ и видял, че Бънди седи на крайчеца на леглото му. Нищо не правел. Просто си седял и се хилел. Съпругата му се обадила на 911. Успокоил се едва след появата на три ченгета и конска доза валиум. След шест месеца напуснал полицията. Днес е разведен. Продава канцеларски материали и изпива по шише водка, за да заспи. Изводът е, че тези типове изсмукват енергията на хората със слаба воля.

— Какво можеш да ни кажеш специално за Грайм? — попита Родригес.

— Никога не съм разговарял с него. Доколкото разбирам, ти си този, който ще влезе при него, нали?

Трент ме погледна внимателно с насълзените си зачервени очи, полускрити зад евтини бифокални очила за четене.

— Работя по въпроса — отвърнах.

Трент намести очилата на носа си и преметна крак върху крак.

— Много добре — кимна той. — Нека направим кратък преглед на фактите. Поне на онези, с които ме запозна по телефона полицай Родригес.

Трент хвърли снизходителен поглед към Родригес, сякаш използването на телефона беше под нивото на всички ни.

— Доколкото разбрах, мистър Грайм е успял по някакъв начин да измъкне своето ДНК от затвора и да го предаде в ръцете на нетърпеливия си съучастник. Хммм?

Двамата с Родригес едновременно кимнахме. Трент стисна устни, погледна бележките си и продължи:

— Господа, вие вярвате, че мистър Грайм е убедил съучастника си да вкара спермата му в поредната жертва на сексуално насилие, внушавайки идеята за лично участие в споменатия акт. Така ли е?

Ново кимане.

— Много добре. Същевременно допускате, че споменатият съучастник продължава да напада жени за един продължителен период от време, може би по настояване на мистър Грайм.

Набрал скорост, Трент не дочака нашето потвърждение.

— По-нататък, вие подозирате, че съучастникът е играл активна роля в първоначалната серия от убийства, заради която мистър Грайм е получил няколко смъртни присъди. И накрая, вие се надявате, че ще докажете всичко това с помощта на ДНК експертизата.

— В последното не сме много сигурни — призна Родригес. — Ние действително разполагаме с ДНК на съучастника, но не знаем самоличността му.

— И следователно стигнахте до идеята да поговорите с Грайм — кимна Трент.