Читать «Тайната на Сенеф» онлайн - страница 5

Дуглас Престон

— Какво правиш? – вдигна вежди младият мъж.

Уилденстейн се изправи.

— Да имаме рефрактометър някъде тук?

— Ами да, един евтин боклук от средните векове. – Ричи се разтършува из шкафа и измъкна оттам прашна машинария, покрита с пожълтяла найлонова покривка. Постави уреда на плота и го включи към контакта.

— Знаеш ли как да работиш с това чудо?

— Мисля, че да.

С помощта на стереомикроскопа тя взе едно кристалче от веществото и го пусна в капка минерално масло, която бе капнала върху предметно стъкло. После плъзна стъклото в кюветата на рефрактометъра и след няколко фалстарта схвана как да интерпретира информацията на скалата.

Вдигна очи с усмивка.

— Точно каквото си мислех. Имаме коефициент на пречупване 2,4.

— Аха-а. И?

— Ами готово. Заковахме го.

— Какво сме заковали, шефе?

Тя го погледна триумфално.

— Ричи, какво е това, което се състои от чист въглерод, има коефициент на пречупване над две и е достатъчно твърдо, за да драска стъкло?

— Диамант?

— Браво!

— Искаш да кажеш, че това тук е торба с индустриален диамантен пясък?

— На това прилича.

Ричи свали предпазния си шлем и изтри чело.

— И таз хубава! – Обърна се и взе телефона. – Смятам да звънна в болницата и да ги успокоя, че не е биологична атака. Доколкото чух, онзи музеен администратор е напълнил гащите.

3.

Фредерик Уотсън Колъпи, директор на Нюйоркския природонаучен музей, усети бодване на раздразнение, докато излизаше от асансьора в приземния етаж на сградата. От месеци не бе слизал тук в тези подземни дълбини и се питаше защо, по дяволите, Вилфред Шерман, председател на отдел „Минералогия“, настояваше толкова много да слезе до минералогическата му лаборатория, вместо самият Шерман да се качи до офиса на Колъпи на петия етаж.

Зави зад ъгъла с бързи крачки, обувките му скърцаха по мръсния под. Вратата на лабораторията по „Минералогия“ бе затворена. Той натисна бравата – заключена – и в нов пристъп на раздразнение, почука отсечено.

Самият Шерман му отвори вратата почти веднага, като побърза да я затвори със същата бързина. Кураторът изглеждаше запуснат, потен – за да бъдем точни – направо като развалина. Така и би трябвало, помисли си Колъпи. Очите му обходиха лабораторията и попаднаха на противния пакет, мръсен и омачкан, който седеше кротко в двойно запечатана торбичка върху масата за проби близо до стереоувеличителния микроскоп. Край него се въргаляха няколко бели плика.

— Доктор Шерман – започна той, – безгрижният начин, по който този материал бе доставен в музея ни причини изключителни неудобства. Това е направо възмутително. Искам да знам името на доставчика, искам да знам защо това не е пристигнало по обичайните пътища, и също така – искам да знам защо такъв ценен материал получава такова нехайно отношение и е подхвърлен, така че да предизвика паника. Доколкото разбирам индустриалният диамантен пясък струва по няколко хиляди долара за килограм.