Читать «Съпругата на губернатора» онлайн - страница 2

Майкл Харви

В 8:33 ч. той бутна вратата и влезе в сградата. Кликнах върху втория клип, където Пери преминаваше през шпалир от репортери, подредени във фоайето. Те крещяха въпроси, но Пери продължи към металните детектори с твърда крачка. Докато чакаха да минат през рамката, той размени няколко думи с адвоката си Кенет Кребс, после тръгнаха заедно към асансьорите.

Пери се качи в асансьора в 8:41 ч. През цялото време жена му нито веднъж не се отдалечи на повече от метър и половина от него.

Изгледах клипа още веднъж. После се върнах на статията. Пери бе взел асансьора до двайсет и петия етаж, където се намираше съдебна зала № 2503 — работното място на почитаемия Джеймс Джей Хоугън. Четири месеца по-рано в същата тази зала Пери бе намерен за виновен по седемнайсет обвинения във финансови измами и рекет. Като всеки чистокръвен чикагски политик, той просто бе извършил онова, което всеки на негово място би се изкушил да извърши — установявал бе връзка с потенциални дарители и ги бе заплашвал, че ще ги унищожи, ако не се изръсят с достатъчно мангизи за кампанията по преизбирането му. Нищо особено, само че федералните го бяха надушили, а и Пери изобщо не си бе правил труда да прикрива алчността си за предизборни средства. Делото се точи близо месец, но изходът бе предрешен от момента, в който ФБР пусна първия си запис. Не че гражданите на Чикаго се шокират кой знае колко при мисълта, че някой политик прибира пари. Но не желаят истината да им се навира толкова брутално в очите.

Според хронологията в „Таймс“ Пери се бе явил в залата на съдия Хоугън в 8:47 ч. Малко след девет Хоугън обявил заседанието за открито. То се проточило близо три часа. След обедната почивка съдията попитал Пери дали иска думата. Бившият губернатор отказал. Хоугън се прокашлял и пристъпил към произнасянето на присъдата.

Пери бе получил трийсет и седем години във федерален затвор, от които трябваше да излежи минимум трийсет, преди да има право на замяна. Докато съдията произнасял присъдата, Мари Пери седяла вдървена и — пребледняла на пейката зад съпруга си. Кребс подръпнал клиента си за ръкава и прошепнал нещо в ухото му. Пери го изслушал намръщено. Ако не се смята тази мимолетна гримаса, губернаторът се държал стоически. Дори кимнал на Хоугън, докато съдията слизал от подиума. След което навлякъл палтото си и излязъл от залата. Било едва два часът следобед.