Читать «Съпругата на губернатора» онлайн - страница 100

Майкл Харви

— Не бях се досетила за нея конкретно, но… да, именно Карън Симон. Това беше твоята задача. Като ти бе платено щедро, за да я изпълниш. Сега, след като нея я няма, имам шанс да се измъкна. И възнамерявам да го използвам.

— Баща ти ще те открие, Мари, дори и да се скриеш вдън земя. Той си иска парите. А ти си единствената му следа към тях.

— Имам план.

— Църквата ли имаш предвид?

Въпросът остана да виси като двуостър нож между нас. Мари се пресегна и го взе.

— Какво знаеш по въпроса?

— Знам, че се срещна с баща си там. Предполагам, че е имало нещо общо с парите, които носеше в „Кларендън Хилс“ и „Хинсдейл“.

— Дадох му клетвени показания от две семейства. Те са готови да кажат в съда, че „Бийкън Лимитед“ са убили най-близките им хора.

— Още изнудване, а?

— Искам баща ми да остане фокусиран върху мен. Да ме възприема като реална заплаха за себе си и за приятел четата си.

— Междувременно Аманда извежда дъщеря ти от града, а Уолъс прави така, че и парите да я последват.

— Първоначалният план беше да тръгнем заедно, но това може и да не стане. Важното е баща ми по никакъв начин да не разбере, че Ема е жива. Аз ще остана тук да отвличам вниманието му, като повдигам завесата пред „Бийкън“.

— Твоите жалбоподатели ще бъдат купени, Мари. Можеш да разчиташ на това.

— Не мисля, че ще стане така.

— Те са взели парите, за да проговорят. После ще вземат повече от „Бийкън“, за да си мълчат. Баща ти го разбира. В известен смисъл това е най-голямата му сила. А също и най-голямата му слабост.

— Парите ли?

— Алчността. От теб се иска само да се възползваш от нея. Кажи му истината. Кажи му, че парите, които Рей е откраднал, са у теб. И че си готова да се пазариш за свободата си.

— И защо да му се доверя?

— Двамата с Уолъс направихме така, че да не се налага.

— Как?

— Като заделихме десет милиона за теб и Ема. Още десет ще бъдат поделени между семействата. Останалите ще бъдат насочени обратно към „Бийкън“ в продължение на няколко години. Това ти дава време да изчезнеш и да оставиш раните да заздравеят сами.

— Тези рани никога няма да заздравеят.

— Може би няма. Но ако пристъпиш към изпълнение на плана си, те ще го провалят, като накрая ще те убият. А когато разберат, че Ема е жива, ще убият и нея. Или пък Боунс ще получи попечителски права и ще я отгледа както той си знае.

Някъде навън изсвири клаксон и се затръшна врата на кола. Слънцето отново надникна иззад облаците, хвърляйки лъчи по пода.

— Реших да направя аборт, когато бях на седемнайсет. После, на трийсет и осем, се борих със зъби и нокти да спася детето си. И в двата случая си мислех, че съм взела правилното решение. Сега имам чувството, че съм създала единствено култ към смъртта.

— Това е една възможна гледна точка.

— Ти различна ли имаш?

— Както и да бе постъпила, и в двата случая вероятно някой щеше да пострада. Важното е какво си направила впоследствие. Чий живот си опазила. Колко си упорита в действията си.

Мари скръсти ръце и се облегна на перваза на прозореца.

— Ще трябва ли да му кажа за Ема?

— Това е единственият начин.