Читать «Съветът на злото» онлайн - страница 67

Анди Бригс

Трополенето на тежки ботуши в коридора отговори на всичките му въпроси. Блюстителите бяха пристигнали. Беше нещо повече от контрол над съзнанието. Джейк беше убеден, че родителите му нямаше да видят тежковъоръжените войници, така както не виждаха него.

Той хукна към задната врата. Ключът беше на обичайното си място в ключалката, но пръстите му загребаха само въздух. Погледна назад и видя, как двама Блюстители избутаха нищо неподозиращата Бет и спринтираха към него, хванали здраво оръжията си с двете ръце. За щастие коридорът беше прекалено тесен, за да минат двамата яки мъже с оръжията си.

Базилиск беше обяснил на Джейк, че тялото му нямаше да понесе още суперсили толкова скоро след последната партида, така че в момента той беше напълно безсилен. Джейк не се поколеба — грабна един от кухненските столове и го запрати срещу стъклата на задната врата, след което прескочи през разбитата й рамка.

Падна на тревата и се отъркаля в късчета счупени стъкла, които се врязаха дълбоко в ръцете и краката му. В момента, в който се изправи, задната врата се взриви от яростна стрелба — големокалибрените изстрели надробиха останките от масивното дърво.

Джейк почти беше прекосил градината, когато единият Блюстител се измъкна навън и започна да стреля в тъмнината. Джейк чуваше свистенето на изстрелите във въздуха наоколо. Вероятно се беше порязал лошо, тъй като вече се усещаше замаян. След това краката му се подгънаха и той рухна.

Изпадна в безсъзнание още преди да се строполи на калната поляна.

Телевизионните канали по целия свят получиха предаването почти едновременно. Всички бяха точно инструктирани какво да правят, в случай че получат терористични искания. Контролните органи на телевизиите трябваше да се свържат със своите правителства, като се уверят, че записите няма да изтекат и да разтревожат населението.

Четирийсет минути след получаването на записа световните лидери бяха откъснати от текущите им задачи: германският канцлер — от икономическа пресконференция; австрийският министър-председател — от посещение на едно училище; британският премиер — от шумна сесия в долната камара на парламента; а президентът на САЩ — от игрището за голф. След като събраха началниците на кабинетите си, те изгледаха записа. Гласът беше дигитално понижен с една октава, а лицето беше разпокъсано на малки фрагменти, които постоянно се разместваха като роящи се пчели и формираха различни физиономии.

— Хора по света, представям ви искане, което трябва да бъде удовлетворено в рамките на двайсет и четири часа. Към този момент вашите тайни служби вече са уведомени за кражбата на ядрената сонда от Индийския институт за напреднали технологии. Тази машина е проектирана да проникне в ядрото на земята. Към сондата сега е поставена и десетмегатонна ядрена глава, която ще бъде взривена в центъра на земята.

Навсякъде по света, зад затворените врати, тези думи предизвикаха викове на уплаха. Силуетът продължи.

— Ако бомбата избухне, ще измести оста на земята и ще предизвика приливни вълни и необратими климатични катаклизми, които рязко ще променят околната среда и ще разрушат богатите ви икономики. Във вас е силата да предотвратите всичко това. Този запис съдържа дигитално кодирана банкова сметка, на която да бъдат депозирани два милиарда долара.