Читать «Сніговик» онлайн - страница 225

Ю Несбьо

Вона відчула, як щось тонке сильно стягнуло їй руки. Відчула його гаряче дихання на своїй шиї. Губи. Язик. Вона зціпила зуби, розуміючи, що, коли вона закричить, він може зупинитися, а їй треба було, щоб він продовжував, а час минав. Він вилизував її вухо, потім злегка прикусив.

– А твій шмаркач лежать у морозилці, – повідомив він.

– Олег?! – Її затіпало.

– Розслабся, люба, від холоду він не помре.

– Він не?…

– Поки настане переохолодження, він устигне сконати від браку кисню. Це чиста математика.

– Матема…

– Я вирахував. Я все давно порахував.

Пагорбами Хольменколлена на скаженій швидкості летів мотоцикл. Його ревіння металося між будинками, й ті, хто дивився на нього у вікна, тільки хитали головами: треба бути божевільним, щоб отак мчати по снігу! Цей байкер напевне втратить свою ліцензію на право керування мотоциклом.

А у байкера такої ліцензії й зовсім не було.

Харрі витиснув газ, намагаючись злетіти на доріжку, яка вела до темного рубленого будинку, але забуксував у снігу. Мотоцикл пішов юзом і втратив швидкість. Харрі не став робити спробу піддати газу й зіскочив із сідла. Мотоцикл без сідока проїхав ще трохи, уткнувся у стовбур ялинки, завалився набік і спинився, встигнувши вистрілити з-під заднього колеса жменею снігу.

Харрі цієї миті досяг уже середини сходів.

Жодного сліду на снігу не було – з будинку ніхто не виходив, ніхто не входив. Він витяг револьвер і обережно натиснув на ручку дверей.

Двері, як і було обіцяно, були не зачинені.

Він прослизнув до передпокою і найперше побачив відчинені навстіж двері до підвалу.

Харрі спинився на сходах і прислухався. До нього долинув якийсь звук. Щось на кшталт постукування. З кухні, чи що? Харрі постояв, а потім вирішив почати з підвалу.

Він боком спустився сходами, тримаючи перед собою револьвер. На останній сходинці затримався, даючи очам звикнути до напівтемряви, прислухався. У нього виникло відчуття, наче весь підвал затамував подих. Він помітив садовий стілець біля дверей. Олег. Погляд ковзнув далі. Харрі хотів було вибратися з підвалу, коли побачив темну пляму на підлозі біля морозилки. Вода? Він зробив крок уперед. Мабуть, з-під морозилки натекло. Щоб більше не думати про це, він смикнув двері, але ті не піддалися. Ключ був у замку, але Ракель ніколи не замикала морозилку. Він згадав про Фінньой, набрав у груди повітря і повернув ключ.

Харрі устиг помітити блиск металу й відразу відчув біль – щось різонуло його по обличчю й відкинуло назад. Ніж? Він упав на спину між двома купами брудної одежі, а людина вже вилізла з морозилки і стала над ним.

– Поліція! – вигукнув Харрі і підняв револьвер. – Не рухатися!

Постать заклякла з піднятою рукою:

– Ха… Харрі?

– Олег?

Харрі опустив револьвер і побачив, що в хлопчика у руці біговий ковзан.

– Я… я думав, що Матіас повернувся, – прошепотів Олег.

– Де він? – Харрі скочив на ноги.

– Не знаю. Він сказав, що ми незабаром побачимося, і я подумав…

– Звідки у тебе ковзан?

Харрі відчув у роті металевий присмак крові й намацав криваву ранку на щоці.

– Лежав у морозилці, – криво посміхнувся Олег. – Мені так набридло тримати їх на сходах, що я взяв та заховав їх під горошок. Ми ж горошок ніколи не їмо.