Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 69

Антъни Блонд

За римляните Сеян изглеждал като император със своята гордост и власт, а Тиберий бил просто някакъв собственик на остров. Сега Сеян можел да се сроди с императорското семейство и се намирал в много изгодна позиция — приятелите му контролирали жизненоважните провинции, а самият той — Преторианската гвардия. През 31 г. станал консул заедно с Тиберий и за амбициите му като че ли не съществували граници.

Най-накрая Тиберий се раздвижил, вероятно подбуден от предупредително писмо на Антония, вдовицата на брат му Друз и майка на Германик. Действал внимателно, като проучвал размътващите се води. Повикал младия си праплеменник Гай (бъдещия император Калигула), чийто брат Нерон умрял, и който живеел в Рим, пренебрегнат от всички. Отправил противоречиви вести към Сеян, че е едва ли не на смъртно легло, че се е оправил и пътува към Рим, че Сеян може да стане жрец заедно с Гай. Като забелязал колко популярен е Гай сред войниците, които пазели скъпи спомени за баща му Германик, намекнал, че може да направи Гай свой наследник. Освен това императорът подкрепил един враг на Сеян, като прекратил преследването срещу него, и се отзовал доста рязко към Сеян в писмо до Сената; забранил жертвоприношенията в чест на което и да било човешко същество, в това число и Сеян, когото ту хвалел, ту порицавал. Сеян бил объркан и съжалявал, че не е нанесъл удара си, когато е бил консул, макар все още да имал тази възможност — Преторианската гвардия била в ръцете му.

Римляните започнали да се отдръпват от Сеян. Търсеща благоволението му тълпа оредяла и на Тиберий било докладвано, че той решил да задейства плана си. Нито един заговорник не действал по-коварно, а сега и по-бързо от императора при унищожаването на бившия си любимец. Най-напред, за да му затвори устата, обявил, че възнамерява да направи Сеян трибун — пост, който му осигурявал имунитет срещу задържане. След това написал дълго изобличително писмо до Сената, в което изказвал доверието си към Невий Серторий Макрон — новия му довереник, когото направил командир на личната си охрана. (От един надпис знаем, че; преди това той бил префект на Градската стража, така че изборът е бил добър.) Макрон влязъл в града през нощта, като запознал със ситуацията единия от консулите (другият бил на страната на Сеян) и командира на Нощната стража. На зазоряване се изкачили до храма на Аполон на Палатин, където щял да се събере Сенатът.