Читать «С вкус на сол и мед» онлайн - страница 138

Хана Тъниклиф

За пастата. Кипнете вода в тенджера. Подсолете я и прибавете пастата. Варете до ал денте (често около 1 минута по-малко от времето, посочено на пакета). Запазете малко от водата, в която е вряла пастата, и отцедете. Добавете пастата и нарязаните домати към соса от патладжан и разбъркайте. Прибавете пържения патладжан и листата от босилек и разбъркайте отново. След това прибавете малко количество солена рикота и малко от запазената вода от варенето, за да разредите соса, ако прецените, че е нужно. Сервирайте с останалата солена рикота и напръскайте с малко зехтин.

Благодаря ти, Господи, за този великолепен ден:

за живите зелени души на дърветата и за истинските

сини мечти на небето; за всичко, което е толкова

истинско, безкрайно, на което можеш единствено

да кажеш ДА.

Е. Е. Къмннгс

Благодарности

Макар тази книга да беше проблемна и трудна, тя ми донесе много радост — по онзи прекрасен начин, по който човек се радва на малките деца. И както при децата, беше нужно цяло село (много мило и благородно), за да бъде създадена. 3а да пресъздам обстановката разчитах изключително много на невероятните хора, които работят страстно, за да запазят красивите древни гори като скривалището на Франки, включително Кен У и екип от Ейншънт Форст Ълайънс, Мич Фридман от Консървейшън Нортуест, Лари Пин, Ейдриън и Джеф Хъгедъс, Илейн Греъм, Елспет Брадбъри и доброволците, и екипите към Ю Би Си Ботанически градини, Грийнхарт Канъпис, Лин Кениън Иколъджи Сентър и Лайтхаус Парк Сентър.

Много съм задължена на семейство Капуто и на другите италианци както по произход, така и по душа, които неуморно ме подкрепяха с преводите и културните аспекти на тази книга. Най-вече благодаря на Мелиса Капуто-Хан, Марсела Капуто, Франси Джордан, Лора Фостър и сицилианските ѝ сестри — Марсела и Киара Гатусо. Mille grazie.

Специални благодарности и на шеф Алфи Спина и шеф Шейн Шипър, които ми даваха чудесни, автентични съвети и ми помагаха в създаването на великолепни рецепти.

Чувствам се наистина благословена, че имам феноменално семейство в работата, че съм заобиколена от талантливи хора, които ме напътстват и поощряват, и искат най-доброто за книгите ми. Искрени благодарности на Миа Кумангаи за великолепните ѝ идеи и на всички в „Тъчстоун“ за безценната подкрепа. Искрени благодарности на Александра Крейг, Ема Рафърти, Никола О’Ший, Ребека Торн и всички от прекрасния, трудолюбив екип в „Пан Макмилън“, Австралия. Много обич и благодарности за великолепната ми агентка Катрин Дрейтън и за целия екип от „Инкуел“; за Уитни Фрик, която ме напътстваше и тласкаше напред ръкописа в правилната посока. За авторката и приятелка Риа Ворос и семейството ѝ плюс приятелката ми Бриан Колинс, която ми даваше безкрайни професионални съвети и подкрепа, просто за да ме тормози — искрени благодарности и много любов.