Читать «Рими» онлайн - страница 13

Ґуставо-Адольфо Беккер

XLVI

У сутінках поранила таємно Мене цілунком — зради був то знак. Мою руками шию охопила, А ззаду в серце увійшов тесак. Чому ж вона — усміхнена, щаслива — Продовжує прогулянку свою? Тому що не струмує кров із рани… Бо я, вже мертвий, на ногах стою!

XLVII

У прірвах неба і землі бездонних         Був я, і ті глибини Побачив до кінця на власні очі         Та розумом неспинним. Коли ж дістався до безодні серця         І зазирнув видюще, Злякалися мої душа та очі:         Така була глибока і чорнюща!

XLVIII

Так, наче крицю з рани витягають, Я вирвав із мого єства любов, Хоча мені здалося: в такий спосіб         Я і життя зборов. У капищі — кутку душі моєї Свого божка я скинув з олтаря, І світло віри, що у ній палало, Загасло в порожнечі, мов зоря. Але, щоби мою здолати звагу, Навідує те видиво мене… Коли ж я зможу сном таким заснути,         Який всі інші прожене?!

XLIX

Подеколи стрічаюся я з нею — Випадком, не для втіх; Вона, йдучи, сміється, я питаю:         — Звідкіль у тебе сміх? А потім я всміхаюся до неї —         То біль мій так сія, Й гадаю: — Чи не так вона радіє,         Як і радію я?!

L

Наче дикун — він грубою рукою Теше боввана, щоби з темноти Молитися до нього на колінах, —         Вчинили я і ти. Із вигадки смішної наших мізків Відливши форми для своїх заков Ми на вівтар поставили боввана,         І дар йому — наша любов.

LI

З мого життя — його лишилось мало — Віддав би залюбки найкращі роки,         Аби дізнатися, що ти         Казала про мене юрбі. Віддав би й потойбічність на поталу, Якщо мені там утривалять строки,         Щоб знати: моя скорбота         Передалася тобі.

LII

Гігантські хвилі, що мчите шалено До берегів у гуркоті прибою! Огорнутого в саван білопінний,         Несіть мене з собою! Пориви бурі, що з дерев довжезних Зриваєте зів’яле листя з воєм! Закрученого у небеснім вирі,         Несіть мене з собою! Борвійні хмари, спалахи вогненні Лямують ваші обриси; імлою Підхопленого й мороком туманним,         Несіть мене з собою! Несіть мене туди, де маячіння Всі спогади зітре моєї долі… Благаю!.. Залишитися боюся         Один із власним болем!