Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 93

Джейн Б. Бурка

Забутий спадок

Коли ви відкладаєте завдання, в цей момент оживає вся ваша історія. Ви можете усвідомлювати, що вас лякає або завдає незручності. Але навіть якщо ви й не знаєте, то можете бути певні, що ви активували давній спогад, пов’язаний із вашою самооцінкою. Наші найперші спогади мають глибокий і тривалий вплив на розвиток нашої самооцінки. Вони працюють як дзеркало, що показує нам, ким ми є, і це відображення формує відтінок і фактуру, що стануть фоном для решти нашого життя.

Психолог Луї Козоліно, що пише про ці найперші життєві переживання, ставить питання так:

Чи наші батьки балували, любили і цінували нас, чи вважали нас набридливими, неприємними і нецікавими? Коли ми були з ними, то чи відчували себе у безпеці та захищеними, чи нам здавалося, що від нас можуть відмовитися і покинуть нас? Чи нас любили за те, якими ми були, чи за те, що ми робили на догоду їм? Коли ми заглядали в їхні очі, чи відбивалась там наша любов, чи вони здавалися роздратованими, байдужими і нещасними?.. Єдиний спосіб, яким ми можемо отримати доступ до цього раннього досвіду, — це подивитися на його віддзеркалення у нашій власній самооцінці, у тому, як ми ставимося до себе, як дозволяємо іншим ставитися до нас. Чи турбуємося ми про себе, чи балуємо себе, чи відчуваємо себе цінними? Чи живемо під пильним оком внутрішнього судді, що засуджує наші вчинки й критикує кожну думку й дію? Як ми ставимося до себе, коли припускаємося помилки? Коли ми зазнаємо невдачі, то чи вміємо прийняти розчарування, засвоїти уроки з цього досвіду та рухатися далі?

Батьки, які переймаються емоціями дитини, забезпечують надійну основу, фундамент для відчуття, що нас приймають, люблять, що ми цілісні й упевнені в собі. Надійна основа — це також фундамент для здорового дослідження світу, для слідування своїм інтересам, можливостям і для подальшого навчання. На щастя, діти, які виростали без відчуття безпеки, можуть отримати його в дорослому житті, якщо зуміють вибрати для близьких стосунків безпечних, надійних і люблячих людей.

Це все про любов

Кожен сімейний досвід дає дітям певне розуміння про те, як це, коли тебе люблять. У деяких сім’ях любов безумовна і людей приймають такими, якими вони є. В інших сім’ях любов більш умовна. Що прийнятне в одній сім’ї — може бути неприйнятним в іншій. Наприклад, у деяких сім’ях любов і прив’язаність означають зацікавленість у всіх сферах життя одне одного. В інших сім’ях цю саму поведінку сприймають як втручання чи образу, а люблять тих, хто дбає про себе і не виставляє вимог до інших.

Дитина може почати вірити, що має шанс на любов лише тоді, коли виконує певні функції, відведені їй всередині сім’ї. До прикладу, дитина може знати, що її любитимуть лише за умови:

• якщо вона буде ідеальною дитиною;

• якщо вона може зробити те, що легко дається іншим;