Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 4

Джейн Б. Бурка

У першій частині цієї книжки ми розплутуємо множинні й розмаїті корені прокрастинації; а в другій — подаємо рекомендації, які можуть допомогти вам взятися до справи. Ми не прагнемо викорінити прокрастинацію. Існує безліч випадків, коли ви зацікавлені в тому, аби щось відкласти і не братися за це. Натомість ми маємо надію, що ця книжка дасть вам свободу вибору, в основі якої лежить прийняття себе. Ми хочемо, щоб наші читачі ставали менш схильними відкладати щось на потім і жили в гармонії зі своєю природою, приймали свої сильні та слабкі сторони та могли проводити час із собою, насолоджуючись таким товариством. Ми не пропонуємо вам відмовитися від амбітних цілей, прагнення до досконалості чи нових викликів. Однак страх, сором, відчуття загрози та ненависті до себе, що йдуть пліч-о-пліч із суперечливими спробами взятися до дій, безперечно, варто прогнати.

Особисто ми вже не прокрастинуємо так, як раніше. Попри те, що Ленора все ж щороку подає заяву на подовження терміну для сплати податків, ця дія є плановою, а не емоційною, вона не є реакцією на безвихідь у паніці останньої хвилини. І попри те, що Джейн п’ять місяців не могла забрати на пошті свій новий електронний записник, зараз їй вдається виконати більшість своїх зобов’язань завчасно, а не запізно. І якщо свою першу книгу ми віддали видавцеві на два роки пізніше від встановленого терміну, цього разу нам знадобилося лише чотиритижневе відтермінування! Ми можемо запевнити вас, що змінитися реально, хоча й усвідомлюємо, що це непросто.

Прагнемо, аби ця книга була вашим супутником на шляху повз перешкоди прокрастинації — до світу психологічного зростання, прийняття та дій. Ми даємо висловитися багатьом людям, з якими працювали. З міркувань конфіденційності, всі імена та дані, за якими їх можна впізнати, змінено; прокрастинатори, яких ми описуємо, — це суміш кількох людей, яких ми знали. Ділячись їхніми історіями, ми сподіваємося, що ви краще зрозумієте власну. А у власній історії, у розповіді про своє життя ви знайдете контекст власної прокрастинації. Це головне, адже коли ми приймаємо себе такими, якими ми є, а не якими ми хотіли би бути, нам найкраще вдається діяти у своїх інтересах, а не перебувати під владою прокрастинації.

Частина перша

ЗРОЗУМІТИ ПРОКРАСТИНАЦІЮ

Знати себе

Приблизно через чотири тижні роботи нашої першої групи прокрастинації у Каліфорнійському університеті в Берклі студент здивовано зауважив: «Прокрастинація — як кульбаба. Ти її вириваєш і думаєш, що позбувся, а потім з’ясовується, що у неї глибоченне коріння і вона просто проростає знову». Хоча для когось прокрастинація схожа на бур’ян, який легко розрити і вирвати, для багатьох це як ділянка з кульбабами, коріння якої глибоке і заплутане. Ми можемо обговорювати кожен із цих коренів лише поодинці, тож їх доводиться спеціально відділяти один від одного. Але в житті це коріння росте паралельно, обвивається і впливає одне на інше в процесі росту. Людські переживання не менш заплутані, аніж деякі бур’яни.