Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 3

Джейн Б. Бурка

Із часу першого випуску «Прокрастинації» світ суттєво змінився. На початку 1980-х люди не мали доступу до інтернету, а володіння персональним комп’ютером ще не було нормою. Ми писали олівцями у жовтих блокнотах, набирали чернетки на друкарських машинках IBM Selectric (з клавішею «стирання», від якої перехоплювало подих) та обмінювалися розділами при особистій зустрічі. Щоб доставити рукопис до видавця, нам довелося багато разів стрімголов мчатися до офісу Federal Express, аби встигнути на нічну доставку. (Ми добре знали — якщо не встигнути до закриття офісу о шостій вечора, то можна встигнути в аеропорт, де їхній офіс працює до восьмої). Тепер у нас є комп’ютери — це наші блокноти, і олівці, і дослідницькі бібліотеки, і поштові служби.

У ті часи не було Blackberry, електронних записників, мобільних телефонів чи iPhone. Тепер технологічні здобутки дають нам можливість працювати цілодобово і без вихідних, але вони ж і спокушають нас так само цілодобово і без вихідних прокрастинувати! Де б ми не перебували — на роботі чи вдома, у робочий чи вільний час, — ми іноді втрачаємо лік часу, займаючись серфінгом в інтернеті: читаємо новини, безкінечно щось досліджуємо, переглядаємо блоги, дивимося спортивні події, перевіряємо вакансії або ж вмикаємо порно. Кожен має щось своє.

Насправді, з плином років прояви поведінки уникнення почастішали, а інтернет став цьому основною і найпотужнішою причиною. Тепер інформація є не лише необмеженою, а й легкодоступною; інформації є значно більше, ніж ми можемо опрацювати, не кажучи вже про те, щоб її використати. Забагато інформації, забагато рішень, забагато варіантів вибору — цей інформаційний надмір багатьох із нас заганяє в параліч прокрастинації.

Пишучи про неї сьогодні, ми бачимо, що прокрастинація — це проблема значно ширша, ніж здавалося раніше: у ній переплітаються не лише особисті психологічні, поведінкові та емоційні особливості, а й соціальна, культурна і технологічна динаміка, біологічні й неврологічні схильності, а також загальнолюдські тенденції. Тому комплексну природу прокрастинації ми розглядаємо ще ретельніше.

Під час написання цієї книжки ми, як і двадцять п’ять років тому, переконані, що задля ослаблення впливу прокрастинації, яка заволоділа вашим життям, потрібно зрозуміти, через що ви відкладаєте справи, та знайти спосіб це побороти. Ви вже, мабуть, знаєте, як відкладання справ працює проти вас, та, думаємо, ви мало усвідомлюєте, як прокрастинація іде вам на користь, і поки ви не побачите, яку роль вона відіграє у вашому житті, ви, очевидно, відкладатимете на потім і застосування наших технік, як відкладали досі багато інших речей. Якщо ви не розумієте, чому відкладаєте справи, вам не допоможе жодна практична техніка. Водночас, якщо ви вже дослідили свій внутрішній світ і ретельно вивчили власні причини прокрастинації, то, поки ви не зробите щось, аби подолати це, не зміниться нічого. (Читати про техніки може бути цікаво, однак читати — це не робити). Тож дізнатися про те, як боротись із цим інакше, — надзвичайно важливо.