Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 174

Джейн Б. Бурка

Застосовуйте гнучку стратегію. Нерідко буває, що стратегія не дає бажаних результатів, а люди намагаються робити одне і те саме знову й знову, з дедалі більшою наполегливістю. Натомість значно ефективніше було би зробити щось таке, що докорінно відрізнялося б від попередніх зусиль.

Що тільки Керол не робила, аби змусити Джеймі перестати прокрастинувати з домашнім завданням. Якийсь час вона пиляла його: «Не забудь, що у п’ятницю в тебе контрольна з фізики»; «Тобі варто взятися до роботи над проектом, поки ще не запізно». Зазвичай Джеймі у відповідь на це сердився або взагалі не звертав уваги на матір. Коли пиляння не спрацювало, Керол спробувала його підкупити: «Якщо ти протягом місяця щодня годину сидітимеш над домашнім завданням, я куплю тобі iPhone». Не спрацювало. Далі Керол спробувала мотивувати Джеймі за допомогою почуття провини: «Ми з батьком стільки для тебе зробили, а ти не можеш впоратися навіть зі шкільними завданнями?» І це безуспішно. Врешті Керол спробувала моралізаторство, що виносило Джеймі вирок: «Ти маєш навчитися самодисципліні. Як ти даси собі раду в житті, якщо не можеш впоратися з простою математикою?»

Та Керол не розуміла, що всі ці її різноманітні стратегії були варіантами однієї базової тактики. Вона підштовхувала Джеймі до дій — пилянням, погрозами, підкупом; усе, що вона робила, мало на меті переконати Джеймі виконувати домашнє завдання, і все, що з цього вийшло, — це конфлікт і образа. Джеймі весь час або сердився, або відсторонювався, замкнений і тихий. Керол відчувала, що втрачає сина.

У відчаї Керол спробувала дещо інакше. Вона вирішила припинити підштовхувати Джеймі до навчання. Замість того, щоб тиснути на нього з навчанням, Керол сказала йому: «Навчитись самостійно ухвалювати рішення — це частина дорослішання. Тобі треба вирішити, наскільки школа важлива для тебе і яке місце вона посідає у твоєму житті. Я би хотіла, щоб у нас з тобою були стосунки, в яких ми задоволені одне одним, а не в яких я дістаю тебе з домашнім завданням». Тому Керол більше не піднімала тему домашньої роботи. Навіть якби її найгірші страхи справдились і Джеймі жодного разу не відкрив книжки, Керол пообіцяла собі тримати язика за зубами і звертати увагу на позитивний досвід, який вони переживали вдвох.

Цей новий підхід дуже відрізнявся від попереднього. Зайнявши таку позицію, Керол вийшла із дріб’язкової боротьби за владу і дозволила Джеймі жити власним життям. Вона з полегшенням відчула, що після того, як вона змінила власну поведінку, її стосунки з Джеймі стали ближчими. А Джеймі, залишений сам на себе, навіть поступово почав виконувати свої домашні завдання — не одразу, не без боротьби, не без страху перед усім світом, але він справлявся, і, що ще важливіше, Керол відчула, що вона нарешті отримує свого сина назад.

Пам’ятайте про найважливіше. Подумайте про те, що для вас найважливіше у цих стосунках. Нікому не хочеться бачити, як дитина зазнає провалу, чоловік чи дружина втрачає роботу, перспективного працівника понижують у посаді чи як керівник перетворює відділ на хаос — а все це через прокрастинацію. Та чи варте це того, щоб залишатися у поганих і безвихідних стосунках з чоловіком, дружиною або дитиною чи триматися за працівника, що ніяк не допомагає вашому бізнесу, чи працювати на керівника, неспроможного керувати? Вам доведеться вирішити, що для вас найважливіше і що має найбільше значення у ваших стосунках з людиною, яка хронічно прокрастинує. А тоді зосереджуйтеся на цьому і не намагайтесь позбутися прокрастинації.