Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 155

Джейн Б. Бурка

* * *

Окрім вправ і практики усвідомленості, є ще багато інших способів подбати про свою біологічну природу, які зменшать рівень стресу і допоможуть вам почуватися більш збалансованими і більш спроможними впоратись із тим, що ви відкладали на потім. Якщо ви намагаєтеся виконувати ці кроки, але продовжуєте прокрастинувати, ми ще раз рекомендуємо вам подумати над тим, які внутрішні переживання зупиняють вас. Ми також рекомендуємо використовувати ці підказки в міру, адже кожну з них можна використовувати і як спосіб прокрастинації над чимось іншим!

• Висипайтеся. Якщо треба, трохи подрімайте серед дня.

• Харчуйтеся так, щоб живити і мозок, і тіло.

• Обмежте вживання кофеїну, алкоголю та інших некорисних речовин.

• Якісно займайтеся сексом, бажано з коханою людиною.

• Заведіть домашнього улюбленця. Пес змусить вас ходити на прогулянки, а ще собаки і коти позитивно впливають на артеріальний тиск і серцево-судинну систему.

• Подзвоніть другові або краще зустріньтеся і гарно повеселіться; це знизить рівень гормонів стресу у вас обох.

• Грайте в ігри й знаходьте час на розваги.

Експериментуючи із цими рекомендаціями, пам’ятайте, що, як і з будь-яким навчанням, важливо повторювати. Ви, окрім іншого, карбуєте у своєму мозку нові нейронні шляхи, і лише в результаті повторення ці нейрони працюватимуть разом, а тоді між ними виникне зв’язок. Тож не здавайтесь; і найменший крок стане в пригоді.

16. Поради для прокрастинаторів із СДУ та виконавчою дисфункцією

Людям із синдромом дефіциту уваги (СДУ) та виконавчою дисфункцією (ВД) властиво мати проблеми з прокрастинацією. Хоча всі наші попередні рекомендації для подолання прокрастинації є дієвими, у цьому розділі ми пропонуємо додаткову допомогу людям саме з СДУ або ВД. І навіть якщо у вас немає цих проб лем, ми сподіваємося, що ви прочитаєте цей розділ, бо й вам можуть знадобитися котрісь із цих думок.

Хочемо нагадати, що СДУ та деякі проблеми з ВД — це насамперед проблеми зі стримуванням, тобто людям складно керувати своїми поривами й не відволікатися, а це один із головних чинників, який призводить до прокрастинації. Складно зупинитися і не звертати увагу на всі нові для вас стимули — ідеї, думки, звуки, відчуття, бажання та на інших людей. Коли ви відволікаєтесь і втрачаєте зосередженість, вам складно бути організованим, проявляти наполегливість і доводити справи до кінця, тож прокрастинація розцвітає пишним цвітом. Аби перестати відволікатися й повернутися на свій шлях, потрібно докласти зусиль. Важливе значення має розробка стратегій, які зменшують кількість моментів, що відволікають і борються за вашу увагу, й нагадування собі, що потрібно повернутися до завдань, які ви намагаєтеся завершити.

У цьому розділі ми висвітлюємо деякі принципи, що зарекомендували себе у допомозі людям із СДУ, та даємо конкретні рекомендації на основі кожного принципу. Крім того, ми сподіваємося, що ви використовуватимете свій досвід і творче мислення для розробки власних стратегій і рішень. Радимо вам звернути увагу на безмір книги та інтернет-ресурси, що стосуються СДУ та виконавчої дисфункції, частину з яких ми подаємо у примітках до цього розділу.