Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 153

Джейн Б. Бурка

Як і більшість практик усвідомленості, ЗРСЧУ починається з того, що ви сидите в зручному положенні й зосереджуєтеся на власному диханні. Вже саме те, що ви знаходите можливість звернути увагу на цю фундаментальну і незамінну діяльність вашого тіла, моментально витягує вас із автоматичної пригніченої психічної та фізичної діяльності, якою більшість із нас займається упродовж дня. Багато людей помічають, що, зосереджуючись на диханні, без наміру будь-що змінити, вони починають дихати повільніше й повніше й робити глибші видихи.

Коли ви звертаєте неосудливу увагу на власне дихання й тілесні відчуття, ви починаєте помічати власні думки і не судити їх. У практиці усвідомленості ви спостерігаєте за власними думками, хай які вони, як вони приходять і йдуть, як змінюються щомиті. Якщо звертати увагу на власні думки у такий м’який, спостережливий спосіб, ви зможете більше дізнатися про себе без суворого оцінювання і можете навіть відчувати вдячність вже за те, що живете у думках і тілі.

Сакральна пауза. Одним зі способів внести усвідомлене розуміння до переліку маленьких моментів протягом дня є використання «сакральної паузи». Зробити це і надзвичайно просто, і неймовірно складно. Суть полягає в тому, щоб зупинитися на одну мить, навмисно і свідомо, перед тим як почати щось робити чи перш ніж зробити наступний крок. На кілька коротких секунд зупиніться і просто зверніть увагу на власне дихання та відчуття у своєму тілі. Відновіть зв’язок із поточним моментом настільки максимально, наскільки лише можете. Кілька коротких секунд ви не повинні робити нічого іншого чи бути десь інде, у роздумах про минуле чи в очікуванні майбутнього. На кілька коротких секунд ви просто відключаєтесь від того, що робили, і стаєте «присутнім всією своєю сутністю, уважним і часто фізично нерухомим». Ви можете зробити це навіть зараз, у цю мить. Припиніть читати і просто зосередьтесь на тому, що ви відчуваєте.

Сакральна пауза може бути особливо корисна прокрастинаторам. Коли ви починаєте відчувати, як у вас наростає тривога, страх, відчуття провини, самозвинувачення чи жах, візьміть сакральну паузу і поверніться у момент «тут і зараз», коли ви просто відчуваєте зв’язок із власним тілом. Коли будете готові зробити крок у напрямі до своєї поведінкової цілі, візьміть сакральну паузу на якусь хвилинку, перш ніж зробити той самий телефонний дзвінок, відкрити той самий файл, написати те саме речення чи сплатити саме той рахунок. Щоразу, коли ви берете сакральну паузу, ви принаймні на мить від’єднуєтеся від знайомого вам відточеного нейронного ланцюжка прокрастинації і даєте собі можливість підійти до наступного моменту у вашому житті з дещо інакшим настроєм — більш відкрито, більш збалансовано і, можливо, навіть з більшою впевненістю в тому, що ви можете впоратися з усім, що трапиться вам на шляху.