Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 109

Джейн Б. Бурка

Іноді люди сумніваються в тому, що терапія може їм допомогти. Важливе дослідження, яке провів журнал «Consumer Reports», показало, що терапія діє. Більшість людей, які проходили терапію, засвідчили, що вони зробили значний прогрес. Тип терапії чи послужний список терапевта не є визначальними — важливо знайти терапевта, з яким вам комфортно. Дайте терапії шанс; довготривала терапія є більш результативною, ніж короткотермінова. Якщо ви приймаєте ліки від тривожності чи депресії, терапія — це хороше доповнення, оскільки таке поєднання дасть більше результату, ніж самі ліки.

Терапія навіть корисна для вашого мозку. Лауреат Нобелівської премії, психолог Ерік Кендел, зазначив: «Більше немає жодного сумніву в тому, що психотерапія може привести до помітних змін у мозку». У процесі терапії пластичність мозку дає йому змогу реорганізуватися завдяки розмові з терапевтом і почати мислити й відчувати інакше. Що успішніше лікування, то суттєвіші зміни.

* * *

Тепер ви готові переходити до наступного етапу змін — вивчення й практичного застосування технік, які можуть врешті-решт зупинити прокрастинацію. І незалежно від того, чи ви впроваджуєте ці техніки негайно, чи це потребує зусиль, ви починаєте краще розуміти свою прокрастинацію та потрапляєте в простір, де прокрастинація не має влади над вашим життям. Пам’ятайте, що для зміни вашого мозку важливе повторення і кожен крок має значення. Тож тримайтесь. Не опускайте рук!

11. Проводимо переоблік

Інвентаризація прокрастинації

Дуже важливим кроком у напрямі подолання прокрастинації є критична оцінка вашого особистого способу відкладати на потім. Хоча більшість прокрастинаторів звичні жити із затримками, вони переважно не дуже над цим задумуються, хіба що хочуть, аби це зникло! Корисно глянути на свою прокрастинацію оком об’єктивного спостерігача: ви не осуджуєте — ви просто проводите інвентаризацію, намагаєтеся краще зрозуміти свій досвід прокрастинації.

Перегляньте свою історію воєн

Згадайте, коли ви відкладали щось на потім. Такий епізод міг трапитися з вами дві години тому або два роки тому; він міг бути катастрофою, або ж інші сприйняли його як геть незначний. Іноді ситуація, яка на перший погляд здається невинною, може мати величезний емоційний вплив. Ось вам кілька наших історій.

Перша редакція «Прокрастинації» була нарешті завершена і готова для подання видавцеві аж через два роки після першого дедлайну. Наша видавчиня приїхала із Берклі до Бостона, і ми вирішили відсвяткувати за обідом. Після обіду вона сіла в таксі і поїхала в аеропорт, а ми пішли прогулятися до авто Джейн — але його на місці не було. Спершу Джейн висловила жахливе припущення, що машину викрали. Потім вона з млосним розумінням усвідомила, що, найімовірніше, її забрав евакуатор.