Читать «Пригоди в оргазмотроні» онлайн - страница 67

Крістофер Тернер

1924 року Райх висунув свою кандидатуру на посаду другого заступника голови Віденського товариства психоаналітиків — хоч не керівна посада, але все ж гарантувала б йому постійне місце на цих щомісячних зустрічах. Його обрали. Однак, поза Райховою спиною, Федерн переконав Фрейда змінити результати голосування на користь Роберта Йокля, Райхового старшого товариша з Амбулаторії. Фрейд шкодував через своє неетичне рішення, коли прочитав і був вражений доказами, які Райх наводив у своїй праці «Імпульсивний характер» — книзі, яку опублікують наступного року і в якій Райх жодного разу не посилався безпосередньо на свою теорію оргазму. Лікуючи «нікчем, брехунів та уїдливих скигліїв», які, як і психічно хворі люди, здавалося, не контролювали свої імпульси, Райх сміливо лягав на амбразуру професії. Його тягнуло до таких прототипів, бо ж ті не виказували симптомів сексуального пригнічення, яке, як він вважав, було таким згубним — на вигляд вільні від тенет свого супереґо, імпульсивні персонажі діяли на задоволення своїх примх, які жбурляло саме їхнє підсвідоме. Вони були клінічним еквівалентом Пера Ґюнта.

Райх встановив, що усі пацієнти, яких той вважав представниками імпульсивного типу характеру, розпочинали сексуальну активність у направду ранньому віці, але їхня молодеча допитливість щодо питань сексу раптово подавлювалася травмою, що нав’язувало їм почуття провини за скоєне. Райхів американський учень Елзворт Бейкер пізніше посилатиметься, власне, на Райха як на «представника імпульсивного характеру» і, знаючи подробиці смерті його матері, припускатиме, що Райх самоідентифікуватиме себе із проблемним дитинством цих складних пацієнтів.

Однією з пацієнток, про яких Райх написав у своїй книзі, була 26-річна мазохістка та німфоманка, яка отримувала задоволення лише коли мастурбувала ножем, добровільно ріжучи себе в процесі, аж до випадіння матки. У цій ситуації мати цієї жінки кинула в неї ножем, коли ту ще дівчинкою застала за мастурбацією, що, як вважав аналітик, пояснювало такий метод самостимуляції. Брат-забіяка німфоманки, з яким у неї був секс, коли їй було 10, відбував у в’язниці термін за зґвалтування. Вона була заміжня, але закрутила роман із садистом, який бив її батогом. Коли Райх заборонив їй продовжувати такі стосунки, погрожуючи, що інакше призупинить аналіз, вона купила батога, який приносила зі собою на сеанси й зривала з себе одяг, вимагаючи, аби аналітик відшмагав її. Вона сказала, що хотіла від нього дитину, і Райх установив, що та намагалася отруїти свого чоловіка та старшу сестру отрутою для щурів, аби ті не стояли на шляху такого її рішення: вона стверджувала, що задовольнити її міг лише Райх. Коли він сказав їй, що це неможливо, писав він у своїй книзі, вона пішла до магазину, аби купити револьвер. Вона збиралася вбити його.

Райхові вдалося прорватися крізь початкові бар’єри недовіри та двоякого ставлення до нього від його пацієнтки (вона і хотіла з ним сексу, і вбити його теж була не проти) і побороти її відмови визнати, що, можливо, вона була хвора, аби виробити позитивний трансфер. Пацієнтка часто стверджуватиме, що не хоче, аби сеанс завершувався, маніпулюючи Райхом так, аби той займав суворішу позицію і погрожував вигнати її силоміць; задовольнивши свої мазохістські замашки, вона йтиме з криком, що ніхто її не любить. За чотирнадцять місяців лікування Райхові вдалося вгамувати її тривоги й відівчити робити собі шкоду, й вона навіть змогла влаштуватися на роботу.