Читать «Правильник УПЦКП» онлайн - страница 179

Автор неизвестен

І нині…

З постелі й сну Ти підняв мене, Господи, просвіти розум мій, серце і уста мої відкрий, щоб оспівувати Тебе, Свята Тройце: Свят, Свят, Свят Ти, Боже, молитвами Богородиці помилуй нас.

Господи, помилуй (40 разів).

Ти, що кожного часу й кожної години на небі й на землі поклоняємий і славимий, Христе Боже, Довготерпеливий, Многомилостивий і Премилосердний, що праведників любиш і грішників милуєш, що всіх кличеш до спасіння обітницею прийдешніх благ. Прийми, Господи, в цю годину й наші молитви, і направ життя наше до заповідей Твоїх. Душі наші освяти, тіла очисти, помисли направ, думки очисти, і визволи нас від усякої скорботи, біди й страждання. Оточи нас святими Твоїми ангелами, щоб ми, бережені і проваджені ними, прийшли до єдності віри й до пізнання неприступної Твоєї слави, бо Ти благословенний на віки віків. Амінь.

Господи, помилуй (тричі).

Слава: і нині.

Чеснішу від Херувимів і незрівнянно славнішу від Серафимів, що без істління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Іменем Господнім благослови, отче.

Священик: Боже, ущедри нас і благослови нас, просвіти лице Твоє на нас і помилуй нас.

Потім:

Владико Боже, Отче Вседержителю, Господи Сину Єдинородний, Ісусе Христе і Святий Душе, єдине Божество, єдина Сило, помилуй мене грішного і, як Сам знаєш, спаси мене, недостойного раба Твого, бо Ти благословенний на віки віків. Амінь.

І молитву святого Євстратія:

Прославляючи, величаю Тебе, Господи, бо Ти зглянувся на смирення моє і не залишив мене в руках ворожих, але спас Ти від небезпеки душу мою. І нині, Владико, нехай захистить мене рука Твоя, і нехай зійде на мене милість Твоя, бо стривожилася душа моя, і тяжко страждає вона, коли виходить із мого окаянного і скверного тіла. Нехай ніколи лукавий супостат не зустріне і не схопить її в темряві через невідомі й відомі гріхи, що їх вчинив я в цьому житті. Будь милостивий до мене, Владико, і нехай не побачить душа моя похмурого погляду лукавих демонів, але нехай приймуть її ангели Твої світлі й пресвітлі. Прослав ім’я Твоє святе і Твоєю силою приведи мене на Божий суд Твій, коли будеш судити мене, нехай не прийме мене рука князя світу цього, щоб втягнути мене грішного в безодню пекла, але приступи до мене і будь мені Спасителем і Заступником. Бо тілесні ці муки є радістю для рабів Твоїх. Помилуй, Господи, душу мою, що осквернилася пристрастями життя цього, і прийми її очищеною покаянням і сповіддю, бо Ти благословенний на віки віків. Амінь.

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя і Бога нашого.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 120

Звів я очі мої в гори, звідкіля прийде поміч моя. Поміч моя від Господа, що створив небо і землю. Він не дасть нозі твоїй спіткнутися, не задрімає Охоронитель твій. Не задрімає і не засне Той, Хто охороняє Ізраїля. Господь — охорона твоя, Господь — покрова твоя на правиці твоїй. Удень сонце не опалить тебе, а вночі — місяць. Господь охоронить тебе від усякого зла, охоронить душу твою Господь. Господь охоронить вхід і вихід твій віднині й навіки.