Читать «Полет при особено мнение» онлайн

Мирон Иванов

Мирон Иванов

Полет при особено мнение

— Ще гледате на моите мисли както например гледам аз.

— Как гледаш ти?

— Гледам на тях като на коне. Някои от тях ритат, други хапят, трети носят безропотно.

— Кажи някаква такава…

— Ето — човек ще се разчекне, ако седне на повече от един кон. Но когато този се изхаби, може да се прехвърли върху седлото на друг…

Тези неоригинални съждения бяха собственост на Поручик-славянин, личност всъщност доста самобитна, която летеше вече незапомнено колко десетилетия из звездния мир и винаги при ОМ — особено мнение и с ред вътрешни задръжки и явни възражения. Другите двама, които участвуваха в този инспекционен полет, бяха точно от типа, който всяка съпруга препоръчва на своя съпруг за приятели — след като преди това са били деца, които всяка майка препоръчва с радост на своите деца за другарчета. Нека съберем буквите Ч плюс Б плюс К плюс У и да наричаме двамата съответно ЗУКЧБ и БУКЗЧ — това бяха опорните точки на програмата, по която те бяха заченати някъде в джунглите на Ангола. Прочие галено те могат да бъдат наричани инженер Зук и инженер Бук.

— Всичко би било повече от красиво и добре — рече по-навреме Бук, — ако някъде имаше диви коне и можехме да си представим какво представлява един кон, та оттам да го умножим.

Поручик имаше друга биография. Той бе незаконно дете на директора на Тръста за проектиране на нови граждани — в смисъл, че както ще бъде това нещо винаги — за Бога божите закони са невалидни — Поручик бе създаден по частен и ненаучен път, затова си оставаше винаги на особено мнение.

Много е нужно да прекъснем тук това описание и да отбележим, че инспекционната ракета се носеше с надзвездна скорост между звездите — или поне така сочеше спидометърът — че скоростта е надзвездна — иначе ракетата си висеше като една малка мъждукаща точииа между същите тези звезди, които инспектираше. Задачата й бе проста — да проверява дали някъде няма да възникне живот и ако забележи, че някъде възниква живот, да доложи, където трябва. Нищо повече.

Както и трябва да се очаква, дори и по този въпрос славният момък Поручик имаше особено мнение.

— Летейки така, аз се чувствувам нещо като Кирил и Методий в Джунглите. Нося някаква писменост, обаче не виждам достатъчно подготвени хора, за да разберат. От което иде важният извод: Няма хора в джунглите.

— Това не издържа сериозна критика — рече инж. Зук.

— Не бива да се преценяват неговите думи от гледна точка на сериозния разум — посъветва го инж. Бук. — По този пункт отдавна се разбрахме.

— Боя се, че дори и на борда на тази машина аз трябва да играя ролята на Кирил и Методий. Обяснявам ви моята писменост, но вие разговаряте като аборигени — искам да кажа — родени в джунглата на тези машини.

— Това може да е било вярно преди години, господине… сега диапазонът на възприемчивост е практически неограничен. Нека на която и да е звезда да има каквото и да е разумно, насочено движение — ние ще го регистрираме тутакси.

— Казах ли ви вече, че за китайците всички бели и черни са без физиономии?

— Какво следва?