Читать «Погребани тайни» онлайн - страница 166

Джозеф Файндер

Много хора от бостънския офис на ФБР ми съдействаха с изясняването на подробностите, особено специален агент Ранди Джарвис, един съвсем истински екшън-герой, който ръководи отряда за борба с насилствените престъпления. Кевин Суиндън ми помогна с дигиталните улики, Ед Каплър — с огнестрелните оръжия, Стийв Виено — с информацията за отвличанията на деца. Благодаря още на специален агент Тамара Харти от екипа за бързо реагиране при отвличане на деца и особено на специален агент Гейл Марсинкевич за инструкциите и обясненията.

Няколко специалисти по хедж фондовете щедро отделиха от времето си, за да ми обяснят тънкостите на бизнеса си — време, което можеха да използват, за да печелят милиони. Да, чувствам се виновен по този повод. Освен това обаче съм благодарен на Джон Джейкъбсън от „Хайфийлдс Капитъл Мениджмънт“, Ричард Лийбович от „Готекс Фъндс“ (чийто син, Джереми, ми показа как се играе на „Зовът на дълга“), Бил Акман от „Скуеър Капитъл Мениджмънт“ и Сет Кларман от „Бопост Груп“. Кристин Маркъс от „Хайфийлдс“ ми обясни как са структурирани фондовете, както и Стив Олприн от Харвардската мениджмънт компания.

Ник Хелър отново получи съдействие от цял отбор „частни шпиони“ — Скип Брандън и Джийн Смит от „Смит-Брандън Интернешънъл“, Тери Лензнър от „Международна разследваща група“ и Джак Дивайн от „Аркин Груп“.

Колкото до адвокатите, пистолетите и парите — моите най-искрени благодарности към Джей Шапиро за правните съвети; към д-р Ед Навотка младши, който ми помогна с пистолетите и мунициите; на Джак Блум, експерт по офшорно банкиране, компании-паравани и пране на пари, който ми помогна да замисля голямата измама; и на моя стар приятел и неосъден съучастник Джайлз Макнами, собственик на зеления „Ленд Роувър Дифендър“ 110 на Ник.

За помощта с компютърните улики благодаря на Аниш Дан- да и Рич Пърсън от „Ди Ен Ес Ентърпрайз“, на Симсън Гарфинкъл и Марк Спенсър от „Арсенал Кънсълтинг“, и на Лари Даниъл от „Гардиън Диджитъл Форензикс“. За информацията относно засичането на подслушвателна техника — на Кевин Д. Мъри от „Мъри Асошиътс“; относно сателитните комуникации — на Волф Вогел; и относно тайния достъп и охраната — на Марк Тобаяс, Майкъл Хублър и Джефри Дингъл от „Локмастърс Секюрити Институт“. Благодаря също на Ранди Милч от генералния съвет на „Върайзън“, на Майкъл Зайлики, началник на полицията в Риндж, Ню Хампшър, на майор Грег Хейлшорн от Националната въздушна гвардия в Ню Хампшър, на Кевин О’Брайън и Джъстин Съливан от „Риджънт Джет“, на Мърси Карбонел от академия „Филипс Екзитър“, и на Кевин Рош от Службата на шерифите на САЩ. Раджа Рамани от Щатския университет в Пенсилвания, Брайън Просър от Службата по вентилация в мините и Крей Луксбакър от Политехническия институт във Вирджиния ми предоставиха важни подробности за подземните мъки на Алекса Маркъс, а Денис Суийни от едноименното погребално бюро в Куинси, Масачузетс, беше така любезен да ми даде възможност да изпитам онова, което е преживяла. Искрено се надявам да не го повтарям никога повече, поне докато съм жив.