Читать «Погледът на мъртвите» онлайн - страница 4

Сибин Майналовски

Когато транслираният от миникамерата образ изплува пред него, той за малко щеше да се задави с кафето си. Пред него стоеше ако не самата Джоан, то поне нейна пълна двойничка! Същата тъмнокестенява гъста коса, същите дълбоки и прекрасни кафяви очи, остри скули, предизвикателно вирнат нос и чаровна усмивка… Саймън почувства остър пристъп на dejа vu — състояние, в което не можеш да направиш разлика дали едно събитие е ставало преди години или тепърва предстои да се случи. „Джоан“, или Джинджър, както бе изписано на ID-инфото й, се усмихна, като видя объркването му.

— Приличам ти на някоя твоя позната ли?

— Ами… да… определено да — отвърна Саймън и се зачуди дали пелтеченето му се забелязва чак толкова силно, колкото чувстваше самият той. — Така или иначе тя е минало, а ти си бъдеще… поне засега…

— Чаровен си — усмихна се отново Джинджър. Саймън усети остра болка в лявата половина на гърдите си. Реши да отвлече разговора в малко по-безболезнена тема.

Така започна виртуалната им връзка. Саймън и Джинджър се виждаха всеки ден… или по-точно образите им се срещаха някъде из милиардите преплетени оптични кабели, за да спрат някъде дълбоко под земята и да разменят по някоя дума. Постепенно Саймън усещаше как хлътва все по-силно. На няколко пъти бе намекнал за лична среща (щеше да му се наложи с часове да репетира пред огледалото, за да преодолее страха от жив контакт, но както и да е…), но, за радост или за нещастие, девойката всеки път му отказваше. Саймън чувстваше как и тя е притеснена от нещо, но засега не знаеше от какво. В биографията й нямаше толкова сериозни моменти, както в неговата, определено не му беше споменавала за никакви физически недъзи… и въпреки всичко продължаваше да настоява да продължат да общуват единствено и само по Мрежата.

Едва след като от запознанството им измина половин година, успя да предизвика Джинджър да си поговорят сериозно. Уединиха се в една свободна чат-стая, включиха филтрите срещу досадници и „седнаха“ удобно на столовете, сътворени от мисълта им.

— Чувствам, че трябва да ти призная нещо — започна Джинджър. Нещо в тона й накара Саймън да настръхне. — Предполагам, все още държиш да се видим очи в очи…

— Да, разбира се.

— Само че за съжаление това е невъзможно. Виждаш ли, Пух, моето тяло умря преди три години.

Саймън усети как пред „очите“ му заплуваха синьозелени кръгове. Чувстваше се като ударен с нещо огромно и доста тежко по главата, ръцете му се разтрепериха неудържимо, а сърцето му започна да отмерва лудешки ритъм. Девойката във виртуалния свят бе използвала прякора му, измислен от Джоан в самото начало на връзката им! Почти като в просъница той дочу как тя продължава да говори. Думите й изглеждаха безкрайно далечни и сякаш обвити в мъгла: