Читать «Оръжейните майстори» онлайн - страница 92

Алфред Ван Вогт

— Какво означава това?

— Нека вляза във връзка с тях. Трябва да идентифицираме кой стои зад гиганта.

— Искаш да кажеш — да работим заедно с тях? — Тя се окопити от изненадата и избухна: — След три хиляди години владичество една императрица на Ишер да моли за помощ? Никога!

— Инелда, в момента гигантът опустошава Лейксайд.

— О!

Тя замълча. За пръв път се почувства безпомощна. Прекрасният Лейксайд, отстъпващ само на Имперския град по великолепие и богатство. Опита се да си представи как блестящият гигант сее разрушение из този приказен град, изпълнен с езера. И бавно кимна. Вече не можеше да има никакви съмнения. Достатъчен бе само един къс ден и гигантът се бе превърнал в най-важния фактор на един рухващ из основи свят.

И все пак за миг се поколеба.

— Принце?

— Да.

— Капитан Хедрок ми остави адрес. Ще се опиташ ли да се свържеш с него и да го помолиш от мое име да дойде в двореца тази нощ, ако му е възможно?

Братовчед й я погледна внимателно.

— Дай ми адреса.

Тя му го даде и после се отпусна в креслото си. Трябваше да си почине. След минута с облекчение разбра, че току-що е взела две кардинални решения.

В пет часа без няколко минути автоматично полученото и надлежно записано послание на императрицата стигна до Хедрок. Настойчивата покана да посети двореца определено го изненада. Трудно му беше да повярва, че Инелда така бързо бе изпаднала в паника за бъдещето на династия Ишер.

Той завърши унищожителната си операция и се върна в тайната лаборатория. Щом се озова там, включи терминала си, настрои го на тайната честота на Съвета на Оръжейните магазини — по-скоро на онази честота, която Съветът продължаваше да счита за тайна — и с променен глас каза:

— Членове на Съвета на Оръжейните магазини, сигурен съм, че вече сте осъзнали изгодното за вашата кауза положение, в което се намирате, благодарение на онова, което сториха гигантите.

Беше решил, че трябва да поддържа впечатлението, че гигантите са повече от един. На Оръжейните магазини беше известно само, че нормалното човешко същество остарява с пет години за всеки трийсет минути в състояние на увеличение. Той продължи:

— Гигантите имат нужда от незабавна подкрепа. Настъпи моментът, когато Оръжейните магазини трябва да поемат нещата в свои ръце като развият инициативата, изпращайки доброволци за по петнайсет минути или половин час, които да изиграят ролята на гиганти. Не е необходимо да разрушават нищо, важното е да има приемственост. Още по-важно в момента е Оръжейните магазини да подновят кампанията си срещу императрицата за разкриване на тайната на междузвездния двигател. Би било особено добре, ако първият гигант се появи рано тази вечер. В името на прогреса на човечеството, не се проваляйте.

След петнайсет минути, когато се появи първият гигант, той още беше в лабораторията си. Прекалено бързата реакция на апела му за помощ показваше съществуването на главен план. И доказваше, че най-голямата сила в Слънчевата система е готова мълниеносно да реагира. Хедрок нямаше никакви съмнения, че планът предвижда да се направи всичко необходимо, за да се разбере самоличността на онзи, който знае техните тайни. Дори беше готов да повярва, че те се досещат кой всъщност е този човек.