Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 479

Джордж Мартин

Казват, че двамата с жена му се скарали преди пътуването, защото лейди Бела била от кръвта на дракона и бързо се гневяла, а чула твърде много приказки от лорд съпруга си за принцеса Алиандра Дорнска. Все пак накрая се помирили, както винаги. Флотата отплавала към средата на годината, начело с Дъбов юмрук в галера, която нарекъл „Храбрата Марилда“ на майка си. Лейди Бела останала на Дрифтмарк с второто дете на лорд Алин, растящо в утробата ѝ.

Шестнайсетият имен ден на краля наближавал. След като владението било в мир, а пролетта в пълния си разцвет, лорд Торен Мандърли решил, че крал Егон и кралица Денера трябва да направят кралска обиколка, за да отбележат навършването му на пълнолетие. Щяло да е добре за момчето да види земите, които управлявало, преценил Ръката, да се покаже на народа си. Егон бил висок и с приятна външност, а неговата сладка малка кралица можела да осигури колкото чар липсвал на краля. Простолюдието със сигурност щяло да я обикне, което можело да е само в изгода на строгия млад крал.

Регентите се съгласили. Съставени били планове за величествена обиколка, която да трае цяла година и да отведе Негова милост до части на владението, които никога не били виждали крал преди. От Кралски чертог щели да пътуват до Дъскъндейл и Девиче езеро, а оттам да вземат кораб за Града на гларуса. След визита в Орлово гнездо щели да се върнат до Града на гларуса и да отплават за Севера, с престой в Трите сестри.

Бял пристан щял да предложи на краля и кралицата гостоприемство, каквото никога не били виждали, обещал лорд Мандърли. След това можели да продължат на север до Зимен хребет, може би дори да посетят Вала, преди отново да обърнат на юг, по кралския път до Шийката. Сабита Фрей щяла да ги посрещне в Близнаците, щели да навестят лорд Бенджикот в замък Гарваново дърво и разбира се, ако посетели Блекууд, трябвало на всяка цена да прекарат същото толкова време с Бракън. Няколко нощи в Речен пад и щели да прехвърлят хълмовете на запад, за да посетят лейди Джоана в Скалата на Кастърли.

Оттам щяло да е надолу по морския път до Предела… Планински рай, Златна дъбрава, Стар дъб… дракон имало при Червено езеро, на Егон нямало да му хареса това, но Червено езеро лесно можело да се избегне… гостуване в някое от седалищата на Ънуин Пийки можело да помогне бившата Ръка да се смири. В Староград самият Върховен септон можело несъмнено да бъде убеден да даде на краля и кралицата своята благословия, а лорд Лайънъл и лейди Сам щели много да се зарадват на възможността да покажат на краля, че великолепията на техния град далече засенчват тези на Кралски чертог.