Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 16

Джордж Мартин

Манфред Хайтауър, лорд на Староград, бил предпазлив и набожен. Един от по-младите му синове служел при Синовете на Воина, а друг едва наскоро бил положил клетва като септон. Когато Върховният септон му казал за видението, с което го удостоила Старицата, лорд Хайтауър решил да не се противопоставя на Завоевателя с военна сила. Така нито един мъж от Староград не изгорял на Полето на огъня, въпреки че Хайтауър били знаменосци на Градинарите от Планински рай. И така лорд Манфред излязъл да поздрави Егон Дракона, когато доближил, и да му предложи своя меч, града и клетвата си. (Според някои лорд Хайтауър предложил също ръката на най-младата си дъщеря, което Егон учтиво отклонил, за да не обиди двете си кралици.)

Три дни по-късно, в Звездната септа, лично Негова висша святост помазал Егон със седемте масла, поставил корона на главата му и го провъзгласил като Егон от дома Таргариен, Първия с това име, крал на андалите, на ройнарите и на Първите хора, Властелин на Седемте кралства и Закрилник на Владението. („Седем кралства“ била използваната титла, макар че Дорн не бил покорен. Нито щял да бъде за повече от столетие след това.)

Само шепа лордове присъствали на първата коронация на Егон при устието на Черната вода, но стотици дошли, за да свидетелстват за втората му, и десетки хиляди го приветствали след това по улиците на Староград, когато минал през града на гърба на Балерион. Сред тези на втората коронация на Егон били майстерите и архимайстерите на Цитаделата. Може би поради това тъкмо тази коронация, а не короноването в Укреплението на Егон в деня на неговото дебаркиране била определена като началото на царуването на Егон.

Така Седемте кралства на Вестерос били изковани в едно велико владение, по волята на Егон Завоевателя и неговите сестри.

Мнозина мислели, че крал Егон щял да направи Староград свое кралско седалище след като свършат войните, докато според други той щял да властва от Драконов камък, древната островна цитадела на дома Таргариен. Кралят ги изненадал, като прогласил намерението си да направи своя двор в новия град, който вече се издигал на трите хълма при устието на поток Черна вода, където той и сестрите му за първи път стъпили на земята на Вестерос. Кралски чертог щял да се нарече новият град. Оттам Егон Дракона щял да управлява владението си, като свиквал дворцовия съвет от голям метален стол, направен от разтопените извити, очукани и прекършени мечове на всичките негови паднали врагове, опасен стол, който скоро щял да се прочуе по целия свят като Железния трон на Вестерос.

Царуването на Дракона

Войните на крал Егон I

Дългото царуване на крал Егон Първи Таргариен (1 г. СЗ — 37 г. СЗ) било общо взето мирно… особено в последните му години. Но преди Драконовия мир, както по-късно били наречени последните две десетилетия от царстването му от майстерите на Цитаделата, дошли войните на Дракона, последната от които била най-жестокият и кървав конфликт, възниквал някога във Вестерос.