Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 11

Джордж Мартин

— Можете да превземете замъка ми, но ще спечелите само кости и кръв и пепел — заявила тя… но войниците от гарнизона явно не искали да умрат. Онази нощ те вдигнали знаме за мир, отворили широко портата на замъка и доставили лейди Арджела със запушена уста, окована и гола, в лагера на Орис Баратеон.

Казват, че Баратеон я освободил от веригите собственоръчно, загърнал я с наметалото си, налял ѝ вино и ѝ заговорил кротко, като ѝ казал за куража на баща ѝ и как загинал той. А след това, за да почете падналия крал, приел хералдиката и словата на Дърандън за свои. Коронованият елен станал негов герб, Бурен край станал седалището му, а лейди Арджела — негова съпруга.

След като и речните, и бурните земи били вече под властта на Егон Дракона и неговите съюзници, останалите крале на Вестерос ясно разбрали, че идва и техният ред. В Зимен хребет крал Торен свикал знамената си; предвид огромните разстояния в Севера знаел, че събирането на армия щяло да отнеме време. Кралица Шара на Долината, регент за своя син Ронел, подирила убежище в Орлово гнездо, погрижила се за своята защита и пратила войска до Кървавата порта, портал към Долината на Арин. На младини кралица Шара била възхвалявана като Цветето на Планината, най-прекрасната девица във всичките Седем кралства. Може би в надеждата си да повлияе на Егон със своята красота тя му пратила портрет и му се предложила в брак, стига той да провъзгласи сина ѝ Ронел за свой наследник. Макар портретът да стигнал до него, не е известно дали Егон Таргариен изобщо е отвърнал на предложението ѝ; той вече имал две кралици, а Шара Арин по това време била повехнало цвете, десет години по-стара от него.

Междувременно двете големи западни кралства се обединили в обща кауза и събрали войските си с намерението да сложат край на Егон веднъж и завинаги. От Планински рай тръгнал Мерн Девети от дома Градинаря, крал на Предела, с мощна армия. Под стените на замъка Златна дъбрава, седалище на дома Роуан, той се срещнал с Лорен Първи Ланистър, крал на Скалата, повел своето воинство надолу от западните земи. Заедно Двамата крале командвали най-могъщото воинство, виждано някога във Вестерос: армия от петдесет и пет хиляди бойци, включително около шестстотин лорда, велики и малки, и над пет хиляди конни рицари. „Нашия железен юмрук“, хвалел се крал Мерн. Четиримата му синове яздели редом с него, а двама от младите му внуци го придружавали като скуайъри.

Двамата крале не се задържали дълго при Златна дъбрава; армия с такава големина трябвало да остане в марш, иначе щяла да изяде околността до шушка. Съюзниците поели веднага, тръгвайки на север-североизток през високите треви и златните житни поля.

Предупреден за идването им в лагера му до Окото на Боговете, Егон сбрал силата си и настъпил да пресрещне тези нови врагове. Той командвал пет пъти по-малко мъже от тези на Двамата крале и повечето от силата му била съставена от мъже, заклети на речните лордове, чиято вярност към дома Таргариен била от скорошна реколта и още неизпитана. С по-малкото воинство обаче Егон можел да се движи по-бързо от враговете си. При града Каменна септа двете му кралици се присъединили към него с драконите си — Ренис от Бурен край и Висения от нос Пукнат нокът, където приела много трескави клетви за вярност от местните лордове. Заедно тримата Таргариени наблюдавали от небето, докато армията на Егон прехвърлила притоците на поток Черна вода и се впуснала на юг.