Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 9

Патрик Тили

Само че този път първо бяха ударили, а после го бяха информирали за това.

Кораб с колела на Яма-Шита, пренасящ много самураи и пехотинци към западния бряг на езерото Ми-Шига, бе потопен и оцелели нямаше. В писмото с извиненията си Карлстром бе обяснил, че нямало време да търсят одобрението му. АМЕКСИКО били научили в последната минута, че Яма-Шита се канят да стартират военна операция срещу мютско племе, подслоняващо агентите, саботирали Херън Пуул.

Никой не би осъдил желанието на Яма-Шита за отмъщение, но по законите на Ни-Исан, това било обявяване на война.

Така беше. Но дори и така, независимо от обстоятелствата, загубата на 250 самураи, 300 червени нашивки и 150 офицера и екипаж беше акт на насилие, на който не можеше да се прости току-така — това беше накърняване на гордостта на цял народ. Ако военната операция се бе осъществила, щеше да се счита за криминално деяние и Яма-Шита щяха да понесат заслужено наказание.

Също толкова осъдително беше, че дългите кучета са поели правосъдието в свои ръце. Да организираш смъртта на над седемстотин Ни-Исански войници, за да спасиш петима свои агенти и племе тревни маймуни беше прекомерна реакция. Тайните агенти се ценяха високо, но в задълженията им влизаше и готовността да умрат. Действията на АМЕКСИКО спрямо кораба с колела сериозно бе навредила на взаимоотношенията им — до степен, в която Йеясу изпитваше сериозни съмнения за съвместното им бъдеще.

Съществуваше и друг проблем. Трябваше ли да каже на Шогуна за нелегалната експедиция, организирана от Яма-Шита? Или да запази пълно мълчание и да получи уведомление от двореца в Сара-куза, че кораб с колела, доставящ новите попълнения на езерото Ми-Шига е потънал по време на силна буря? Да разкрие истината — или част от нея — би задължила Йоримото да предприеме по-нататъшни санкции.

Йеясу не желаеше да увеличава натиска върху семейството. Смъртта на лорд-земевладелеца Яма-Шита и разкриването на заговора за възстановяване на Тъмната Светлина бяха затвърдили позициите на То-Йота. Най-мощният й съперник за момента бе по-нисък от тревата, но все още притежаваше доста тайни сподвижници. Налагането на допълнителни санкции щеше да се разгледа като опит да се разруши семейството изцяло — ход, който би предизвикал подозрение и недоволство сред останалите лордове-земевраделци.

В техните очи, смъртта на конспираторите и близките им роднини, както и тежките глоби, бяха изчистили името на семейството. Всеки по-нататъшен опит да се прекърши Яма-Шита щеше да се приеме за заплаха към всички, продкрепящи прогресивните им идеи. Никой не искаше да създава обстановка, подходяща за нова гражданска война. Като първи сред равните, То-Йота трябваше да бъдат силни, но не твърде силни.