Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 23

Патрик Тили

Може би, като му дойдеше времето, тя щеше да обясни по личната им линия. Тя беше експертът. Стив, който упорито пренебрегваше телепатичната си дарба, все още се ограничаваше с канала за спешни съобщения за помощ.

Уолис подравни електронния си бележник с ръба на масата, прочисти гърлото си и каза:

— Стив, хммм, тази първа среща всъщност е инструктаж. Познаваш Джейк. Не мисля, че се налага официално представяне. Можеш да видиш имената на баджовете.

Стив поздрави Джордж Хана и Кай Парсънс, седнали от двете страни на Роз в другия край на масата, и Дарил Коутс и Торн Уоткис, които седяха от лявата и дясната му страна.

— Те всички са членове на организацията, а в случай че ти се върже езика, Роз бе направена почетен член.

Стив изгледа Роз, а сетне се обърна към Уолис.

— Това означава, че тя няма кодово име или таен знак — каза Уолис. Той докосна лявото си ухо с привидно разсеян жест.

— Схванах… — Стив се усмихна на Роз — Нямах и представа.

— Е, знаеш каква съм — умирам си да знам какви ги забъркваш.

Лицето на Роз загатваше съвсем леко за усмивка, но Стив знаеше, че отвътре се наслаждаваше на тънката ирония в ситуацията.

— Е, хайде престанете, вие двамата! — извика Невил.

Стив го пренебрегна и се обърна към Уолис:

— Та, какво казваше?

— Помолиха ме да поздравя и двама ви. — каза Уолис. — Това съобщение идва както от оперативния директор, така и от Белия дом. Първоначално цареше опасението, че стоката се е повредила по време на пътуването, но изваждането от строя на Алфа-Браво вероятно ще спомогне за по-лесното й транспортиране до Гранд Сентрал. Както Роз вероятно ти е споменала, все още е рано да се каже, но като се има предвид нивото на наличната медицинска помощ, ако обектът преживее следващите две седмици, имам основание да смятам, че ще се възстанови напълно.

— Щастлив съм да чуя, че усилията ми не са отишли напразно — каза Стив.

— Ако се нуждае от други специалисти, те могат да долетят и да я лекуват на връщане.

Стив се спогледа с Роз. Трябваше да внимават, щом шест човека следяха всеки техен жест:

— На връщане?

— Да — каза Уолис. — Бяхме планирали да я пратим във Федерацията, но главният военен лекар на Ред Ривър не го препоръчва. Аз съм съгласен с него. Направихме нощното прибиране, защото ситуацията беше на живот и смърт, но би било лудост да рискуваме загубата на такава ценна придобивка по пътя за Гранд Сентал. Това е най-безопасният начин да се придвижи. Така че, веднага щом узнаем какви са плановете ти, ще се втурнем към къщи.

Стив огледа останалите членове на отряда, после се обърна отново към Уолис и поклати глава:

— Съжалявам, няма да стане. Ще трябва да се обадиш на Майка и да му кажеш, че не можеш да постъпиш така.

— Така ли? Защо?

— Защото е необходимо Ред Ривър да остане тук с Клиъруотър на борда. Тя е примамката, с която ще прилъжем останалите в мрежата.