Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 217

Патрик Тили

П.Г. закрачи бавно напред-назад, обикаляйки бюрото и стола на Карлстром. Карлстром го следваше с поглед.

— Както ти е известно, ние развъждаме мюти с експериментална цел в Лайф Инститют вече близо сто и петдесет години. Целта ни бе да намерим генетичния код за дълголетието им и радиационния им имунитет с надеждата, че ще успеем да прехвърлим тези качества на нашите хора. Ако успеем да увеличим средната продължителност на живота от 40 на 60 години, това ще ни даде петдесет процентно увеличение на опита и производителността, а това ще ни позволи да изпращаме повече хора на наземни операции. Тъй като ти си част от Семейството и си достатъчно умен, за да оглавяваш АМЕКСИКО, вероятно няма да се изненадаш много, като ти кажа, че през годините сме изпращали голям брой от нашите «селянчета» в отрядите за наземни операции — пионерската дивизия, ЧРАЗ, СИГ-РАЗ и АМЕКСИКО. Не годинари, а с напълно прав скелет, с гладки кости и чиста кожа — като теб и мен. Като казвам голям брой, не се заблуждавай. Процентът на селянчета в тези отряди винаги се е въртял под десетина. А най-добрите винаги изпращахме в Летателната Академия. Останалите отиваха на ешелоните. Затова хора като Брикман се представят толкова добре. Наземният живот им е в кръвта. Справят се отлично с големите открити пространства и не откачат. Но понякога забравят всичко научено и бягат. Стават ренегати. Но това са късметлиите. Обикновените дезертьори накрая винаги падат жертва на радиацията.

— Но не и ние.

— Не. Но ние сме от Семейството, все пак.

Карлстром кимна.

— Ясно. Значи, повърхността още е радиоактивна.

— О, да. Нивото на замърсяване е по-слабо от преди век, но стойностите все още са опасно високи. Дори и да преодолеят страха си от открити пространства, продължителното излагане ще бъде фатално за по-голямата част от сегашното население.

П.Г. се засмя.

— Да не мислеше, че това е просто още една лъжа? Като да хвърлим вината върху мютите?

— Не, — отвърна Карлстром — но е полезен механизъм за контрол. Ако атмосферната радиация утре падне до безопасно равнище, аз определено не бих го споделил с другите, а ти?

П.Г. отново се усмихна.

— Точно затова аз и ти се разбираме толкова добре, Бен.

Той седна във високия си стол, положи ръце на бюрото и плесна с ръце.

— Това, което имам да ти съобщя, касае ОПЕРАЦИЯ СКУЕЪР-ДАНС. Някои от нашите домашно отгледани супер селянчета се оказаха и «надарени».

— Стив и Роз Брикман…

Джеферсън кимна.

— Те са сред най-забележителните екземпляри досега, но изследователската програма тече няколко десетилетия. В резултат на интензивно изследване на физиологията им чак до молекулярно ниво, открихме определени «белези» в гените им. Все още не знаем как работи мютската магия, но можем да идентифицираме индивидите, които притежават потенциал да станат летописци, повелители и прорицатели.

— Или и трите…

П.Г. кимна одобрително.

— Разбра ме отлично, Бен. Вярваме, че вече знаем кои генетични белези би трябвало да притежава Талисмана. Това не означава непременно, че човек с такива белези ще бъде Талисмана, но би носил в себе си потенциала за това.