Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 14

Патрик Тили

Наказателните данъци щяха да принудят тази раса от диваци да се трудят от сутрин до здрач, вместо да си пропиляват деня в пушене и бленуване. Работата щеше да бъде техният спасител, а не някакво си невидимо същество, наречено Талисман.

Като покровители и защитници на Д'Тройт и С'Нати, Яма-Шита щяха да държат единствения канал за новия поток от суровини и труд. Това щеше да им донесе нечувано богатство, но само ако планираха внимателно всяка стъпка. Предателствата на лорд Хирохито бяха отнели на семейството изключителното право да търгуват с тревните маймуни.

Разрешителните бяха издадени на южните им съседи, Ко-Ника и Сей-Ко, но именно Яма-Шита контролираха достъпа до Великите Езера и именно техните навигатори знаеха какъв курс да държат през дълбините и плитчините. Те имаха ноу-хауто и нужните връзки, а флотилията им от гигантски кораби с колела караха корабите на Ко-Ника да изглеждат нищожни. Сей-Ко, чието владение нямаше достъп до море, притежаваха само речно оборудване. За това първо пътуване те трябваше да наемат на безбожна цена два кораба с екипаж от Яма-Шита. И двете семейства бяха поръчали по-големи кораби, но корабостроителите на Ко-Ника, нямайки нужните познания за построяването на такива големи конструкции, все още се бореха с проблема как да положат широката част на дъното.

Сакимото с удоволствие ги остави да си трошат главите. Бившите съюзници на семейството напуснаха строя срещу дял от търговията по Великите Езера и сега с горчивина се учеха, че не стига само да имат някаква си хартийка с печата на шогуна. Яма-Шита все още имаха предимство пред новите си партньори и двете страни знаеха, че без съдействието на семейството, екипажите им може да се върнат с празни ръце.

Според достигащата до Сира-Куза информация, излизаше че по-умниге глави в двете владения вече съжаляваха за прибързания скок зад гърба на шогуна.

Ако тези мъгляви действия бяха продиктувани от чувство за вина, тогава той, Аиши Сакимото, възнамеряваше да използва тези чувства и да се сдобие с всяко възможно предимство. Като се има предвид скорошната им измяна, той не можеше да им се довери, а и не беше нужно да го прави. Щяха да послужат на целите му най-добре, като си останат независими наблюдатели.

Така те щяха да са в състояние да свидетелстват, че схватката при търговския пост е избухнала между враждуващи мютски родове и че едва когато конфликтът е щял да излезе извън контрол, Яма-Шита са почувствали, че трябва да се намесят и разтърват враждуващите фракции, за да защитят Майсторите на желязото, хванати в капан на брега. И ако при операцията по прекратяване на военните действия едната фракция е дала повече жертви от другата, то това е прискърбно, но и неизбежно.

Това беше планът на лорд Хирохито и си го биваше. Когато го съчиняваше, той не се беше ръководил от някаква особена неприязън към Ши-Карго. Даже напротив. Тяхното превъзходство си беше възхитително. Той просто бе решил да покрепи Д'Тройт и С'Нати, защото силното им желание да станат основните родове на Плейнфолк би ги изкушило да влязат в съюз с Яма-Шита.