Читать «Нора Джемисин Луната, която убива 2 Засенчено слънце» онлайн - страница 11

Неизв.

Даю бе мъртъв. Ханани се взираше в Йехами, неспособна да разсъждава. Даю бе мъртъв и целият свят бе приел някаква нова, непозната форма. Сега Ханани би трябвало да се поклони с вдигнати успоредно на пода ръце, за да изрази смирено подчинение на дадената от Съветника разпоредба. Прекрасно съзнаваше, че отказът да стори това се отразява крайно неблагоприятно върху репутацията на Мни-ини, но продължаваше да гледа втренчено другия мъж, дори след като бръчките по смръщеното му лице станаха още по-дълбоки.

- Дълг на Лечителя е да следи за дисциплината на тези от Пътя си-обади се Мни-ини. Говореше много тихо, но Ханани долови сдържаната ярост в гласа на своя наставник.

- Ами, изпълни дълга си тогава - сопна се Йехами. Хвърли още един леден поглед към Ханани и се оттегли.

Тя вдигна лице към наставника си, който се взираше с блеснали очи в гърба на Съветника и като че ли си мислеше нещо крайно немиролюбиво. Но когато се обърна към момичето,

28

гневът му бе укротен. Той излъчваше съчувствие, но също и примирение.

- Съжалявам - промълви. - Работата ти с просителя протече безупречно. През ум не ми минава, че събратята ни биха могли да анулират изпитанието заради това, но… - Лицето му посърна. Той познаваше политиката на Хетава подобре от Ханани.

„Не такова си представях бъдещето“ - каза някаква част от нея, докато душата и се мяташе от горест към бунт и обратно. - „Това просто не може да се случва.“

Насили се за поклон над една ръка. Ръката и се разтрепери силно.

- Добре, братко.

Той отново докосна ръката и.

- Това момче ти бе скъпо. Нека повикам Бирник.

Обещанието за утеха от Бирник я изкуши, но черна мъка

отпъди желанието и за нея. Загубила бе най-близкия си приятел в Хетава, а надеждите и за бъдещето май щяха да го последват. Не и трябваше утеха. „Искам всичко да си стане като преди.“

- Недей. Благодаря ти, братко, но… подобре да остана сама сега. М-м-м… - Изтика думите насила от устата си: - Може ли да видя Даю?

Мни-ини се поколеба само за миг, преди да отговори. Тогава Ханани разбра, че нещо с тялото на Даюхотем не е наред.

- Това е само една обвивка, Ханани. - Каза го кротко, с най-убедителния си тон. - Той си е отишъл от нея. Не се тормози излишно.

Щом Мни-ини не и даваше да види трупа, значи Даю не си бе тръгнал в мир. Душа, починала в болка или страх, а също и обзета от гняв, отиваше в мрачните глъбини на Ина-Карек, за да страда там до края на съществуването си в безкрайни кошмари. Това бе участ, която ужасяваше всеки поклонник на Богинята Хананджа.

Цялата разтреперана, Ханани потърси опипом близката скамейка и се отпусна тежко върху нея. Щеше и се да легне свита на кравай във Водната градина и да потъне в плач.