Читать «Неспокойкото» онлайн - страница 253

Сергей Лукьяненко

— Хей, а какво ще кажеш за съветите от Книгата на мъдрите мисли? Полезни ли бяха?

— Съветите? — Трикс смръщи чело. — Първият беше такъв: Ако тръгваш на труден път, от който не очакваш да се върнеш, вземи всичко нужно от приятели! Но двойно вземи всичко нужно от враговете!

— Точно така! — кимна Васаб. — И как това се отрази на твоите приключения?

Трикс се почеса по врата.

— Ами, вероятно става дума за това, че действахме заедно с витаманта?

— Възможно е — кимна Уасаб.

— А също и за школата на асасините, от които всички се страхуват. И че тръгнахме по пътя на Алхазаб и осъзнахме как е получил магията си!

— О, Мъдра книга! — възхити се Васаб. — Колко прекрасно, че съветите й са ти помогнали! А второто предсказание? Помощта на приятел понякога е малка, но винаги я очакваш. Помощта на врага може и да е голяма, но идва неочаквано! За какво беше то?

Трикс се замисли.

— Може би става въпрос за Хамас, който призна, че аз победих Алхазаб? Или пак за Гавар, който участва в сражението?

— Мъдра книга… — повтори Васаб. — А третото, третото предсказание? Най-загадъчното? И ако твоята най-добра коза вече не дава мляко, а вълната й е оскъдна, тогава я остави за месо, иначе каква полза от козата?

— Кози не сме срещали, нито една — призна Трикс. Но като видя, че Васаб се разстрои, веднага добави: — Макар че… нали мъдрите мисли трябва да се разбират иносказателно? Може би става дума, че магията на Прозрачния бог е отслабнала и сега той е обикновен вожд на обикновено племе?

— Книгата е източник на мъдрост! — удовлетворено заключи Васаб, след което, доволен и успокоен, продължи около масата.

А Трикс хвърли поглед на Мумрик, който се усмихна.

— Всичко това са глупости, нали? — попита Трикс.

— За книгата ли? — шепнешком отвърна Мумрик. — Ами как да ти кажа… За дълго пътуване трябва да се готвиш старателно и да не пренебрегваш ничия подкрепа, полезно е да очакваш помощ от приятели, но двойно по-ценна е помощта на тези, които смяташ за врагове… А и козата, ако не дава нито мляко, нито вълна, трябва да се остави за месо!

— Но нали това не означава, че Книгата ми е предсказала нещо и че ми е помогнала? — уточни Трикс.

— Книгите всъщност изобщо не са длъжни да предсказват и да помагат — усмихна се Мумрик. — На хората най-малко от всичко на света им трябва някой всичко да им разтълкува и обясни. Много по-нужен им е търпелив събеседник, който да им разкаже нещо свое и да изслуша всички техни мисли. А тази книга го може по-добре от всеки човек!

— Каква мъдра мисъл! — възкликна Васаб, който тъкмо се беше върнал при тях. — Непременно трябва да бъде записана в Книгата! Жена! Жена, донеси Мъдрата книга и молив!

Но в този момент на портата се почука. Трикс, който беше много притеснен от отсъствието на Йен, тръгна към нея след Васаб.

Но не беше Йен. Беше Дерик — придружен от двама стражници и карета. И дори не погледна Трикс.

— Витамант Гавар Вилорой, Великият везир най-любезно ви кани при себе си! — тържествено обяви той.