Читать «Неспокойкото» онлайн - страница 10

Сергей Лукьяненко

— Благодаря — мрачно отвърна драконът. — Благодаря и за това.

— От Самаршан ли си? — попита Трикс, чувствайки, че опасността е отминала и може да се отпусне.

— Да — драконът внезапно пъхна глава под крилото си и подви опашка. — От самото сърце на знойната пустиня…

— Какво правиш? — изненада се Трикс.

— Не се притеснявай. Летях три дни и три нощи. Претърпях много опасности. И всичко това напразно! Трябва да се успокоя… затова заемам зародишната поза от яйцето.

На Трикс му стана някак неудобно. Той посипа със сняг догарящите останки на елхата, после постоя до стената, гледайки ярките светлинки на Босгард, където хората се приготвяха да отпразнуват Старата Нова година, а каменоделецът — и раждането на шестата поред дъщеря. Накрая се върна при дракона.

— Аз съм в яйцето… — мърмореше драконът. — Нищо не ме притеснява. Всичко е добре. Наоколо е здрава твърда черупка. Всичко е добре. Топло и спокойно ми е. Нищо не ме притеснява…

— Елин? — повика го Трикс.

Изпод крилото се подаде крайчецът на физиономията му и едното око се отвори.

— Искаш ли да ядеш?

Елин показа цялата си глава.

— А какво имаш? Млада принцеса?

— Ядеш принцеси? — ококори се Трикс.

— Не, но хората вечно предлагат принцеси на драконите — тъжно каза Елин. — Да не мислят, че да ядеш сурово разумно същество е по-добре, отколкото добре изпечен, дори леко прегорял свински бут?

Трикс подуши въздуха.

— Ой! — възкликна. — Стой тук, не ходи никъде, аз ей сега се връщам!

Половин час по-късно двамата седяха на покрива (драконът беше слязъл от гредата и се беше проснал право в градинката на Лапад) и ядяха свинско с картофи. Драконът поливаше храната с бира от бъчонката, която Трикс с усилие беше домъкнал горе. Трикс разумно пиеше скъпо и рядко планинско кафе.

— Нямам късмет — каза Елин, деликатно отхапвайки килограмов залък месо. — Цялата ми надежда беше в Лапад… казват, че макар да е много суров, бил удивително могъщ.

— Аха — неопределено измърмори Трикс.

— А Лапад има дълг пред моя род — дълг на честта. Реших да го помоля за помощ… А ти какво правиш тук, млади магьоснико? Нима си победил Лапад в двубой? Или той е напуснал, оставяйки ти своята кула?

— Аз ’ъм ’егоф уеик — изфъфли с пълна уста Трикс.

— Какво?

— Аз съм негов ученик! А той е далеч…

Елин моментално се надигна. Вдигна глава и пусна към небето огнена струя.

— Какво правиш? — възкликна Трикс (вече беше разбрал, че тази вечер ще възкликва повече, отколкото за целия последен месец).

— О, късмет! О, щастие! — извика драконът. — Щом ти си ученик на Лапад, а него го няма, тогава дългът на честта преминава към теб!

— Наистина ли? — не повярва Трикс.

— Кълна се в майка си! — възкликна драконът и притисна лапа към гърдите си. — Такъв е законът. А законът на честта е по-важен дори от тайното ми име!

— И сега какво? — предпазливо попита Трикс.

— Сега ще дойдеш с мен в Самаршан — тържествено каза Елин. — И ще помогнеш да спасим света!

Трикс въздъхна и обречено каза:

— Някак изобщо не се съмнявах, че накрая ще стигнем точно до това…