Читать «Не повертайся спиною до звіра» онлайн - страница 30

Тетяна Ковтун

«Цю людину опозиція звинувачує у зникненні журналіста», — подумав Чубенко, звіряючи невиразні відчуття зі здоровим глуздом. Розум велів уважно слухати доповідь. Однак цієї хвилини погляд ковзнув поверх заповнених рядів і зупинився на гарненькій голівці дівчини в світло-сірому костюмі. «Настя!», — зрадів Євген. Вона, щось пояснюючи, передавала папери Борису Шевченку.

Зал слухав промову українського Мойсея, який обіцяв вивести народ до землі обітованої. Слабкий поступ народного господарства, яке досі лежало в глибокому нокауті, давав надію на краще: розпочалося зростання внутрішнього валового продукту. Проте країна на порозі другого тисячоліття мала вигляд обділеної долею. Жалюгідне місце в міжнародному розподілі праці, неготовність до інтеграції у світовий інформаційний і культурний простір, не завжди коректний контроль з боку Міжнародного валютного фонду…

Президент говорив:

— Країна ризикує опинитися на узбіччі цивілізації, якщо не зважатиме на загрозу олігархічного впливу. Протягом минулих років у нас реалізовувалась економічна модель, якою скористалися країни Латинської Америки та Африки.

Кращі уми держави велично зберігали мовчання. Дискусії не було. Втім, один з професорів звернув увагу на диференціацію доходів населення, що сягнула співвідношення одного до п’ятдесяти. Як застеріг інший провідний економіст, найближчими роками це могло призвести до соціальної революції. Але крамольні думки потонули у піднесеній риториці решти промовців.

Хоча політики поквапилися запевнити, що тепер електорат матиме справу «з новим Президентом», у таке перевтілення слабенько вірилося. Ніхто й раніше, під час першого президентського терміну, не заважав главі держави просувати науку. Натомість передній край реформ відступав далі й далі, а наукова думка, що не знайшла гідної оцінки в рідній країні, дедалі активніше перетікала в іноземні високі технології. Однак керманич не пояснив, як зупинити «витікання мізків» із країни, у бюджеті якої постійно знижується фінансування на розвиток фундаментальної науки. На той час більшість академічних інститутів перейшла на стадію злиденного існування.

У тезах, виголошених главою держави, вгадувався підтекст, доступний тільки втаємниченим. Це було, так би мовити, зашифроване послання Чемберлену. Гарант Конституції вимагав негайних заходів з подальшої трансформації суспільства. Це мали бути структурні зміни в економіці та інституалізація. Запропоновану Президентом стратегію економічного і соціального розвитку «деякі посадові особи» сприйняли, за його словами, суто ритуально. У голосі головного промовця з’явилися металеві нотки. Він заявив, що не займатиме відсторонену, споглядальну позицію як глава держави. Мабуть, прем’єр прийняв ці попередження на свою адресу, бо застиг у президії з таким виглядом, неначе кілка проковтнув.